Управителят на ВиК-Благоевград инж.Росица Димитрова: Политика с водата не трябва да се прави

Управителят на ВиК-Благоевград  инж.Росица Димитрова: Политика с водата не трябва да се прави

„С водата политика не трябва да се прави, идват местни избори и вероятно много кандидати за кметове ще се изкушат да правят политика на гърба на хората,но водата цвят няма. Това каза днес на брифинг инж.Росица Димитрова,управител на ВиК-Благоевград. Поводът за тези думи бе казуса“Илинденци“, където местни хора се бунтуват срещу новата цена на водата и не допускат инкасаторите на дружеството да си вършат работата. Те вече 3 месеца не са плащали вода и дължат над 12 хиляди лева.    ВиК-Благоевград работи за гарантирането на по-добра услуга за потребителите в община Струмяни. Дружеството е легитимен оператор в тази община, която е част от Асоциацията по ВиК. Крайно време е да спрат манипулациите, спекулациите и лъжите, че не сме легитимен оператор, както и саботирането на дейността на нашите служители, каза още Димитрова.


Тя увери, че активите на ВиК-сектора в община Струмяни са предадени на благоевградското дружество, което осъществява само водоподаване в населените места там, без пречистване и канал. Приета е и инвестиционна програма до края на 2021 година. Само за тази година сумата на инвестициите е 42 000 лева в община Струмяни. В същото време разходите на ВиК-Благоевград от първи януари до момента са над 100 000 лева – за заплати и осигуровки на работниците ни там, за автомобили, такси за тях и механизация, за ток, за работно облекло, за материали, за съоръжения, за ремонти.

Общинското ВиК дружество „Стримон” в Струмяни, което до края на 2018 година е функционирало самостоятелно в общината, но  е работило без разрешителни за водовземане и санитарни охранителни зони. Не е правена дезинфекция на питейната вода.  В правомощията си на оператор законен ВиК влиза в община Струмяни на 1 януари 2019 година. И заварва отчайващо състояние на мрежата. Тя не е била подържана и почиствана, даже и животни са открили работниците, които вече работят по нови стандарти. На практика жителите са пиели до сега вода,чието качество никой не е контролирал.

А държавното ВиК дружество  непрекъснато проверява качеството на питейната вода, това се следи от РЗИ и Басейнова дирекция.

Димитрова  уточни, че увеличението на водата от първи януари тази година е 150%. Наясно е, че е драстично, но всичко е съгласувано с община Струмяни и с общинския съвет. А те не са възразили, нито са поискали постепенно повишение.

„Разликата е голяма, защото години наред общинското дружество е водило политика с водата и нейната цена – никакви инвестиции, мрежа и съоръжения под всякаква критика”, подчерта Росица Димитрова. Потребителите в село Илинденци са единствените, които от началото на тази година не си плащат сметките в знак на протест срещу поскъпването на питейната вода, която от 60 стотинки за кубик стана 1,62 лева за кубик.

В района е правена и контролна проверка, установени са множество незаконни отклонения на вода от питейния водопровод. Така на практика без пари са се напоявали ниви. В общината нямало и водомери, до момента ВиК е монтирало 140 на брой и продължава.  Хората не трябва да се подвеждат, а да си плащат задълженията, призова инж.Димитрова.

Коментари към новината

Още новини от Общество