Македонски медии хвалят кмета на община Струмяни за активна работа по европроекти

Македонски медии хвалят кмета на община Струмяни за активна работа по европроекти

Заключителна пресконференция се проведе на 16 април 2018 година в гр.Струмица, Р Македония по проект “Въвеждане на възобновяеми енергийни източници и подобряване на енергийната ефективност в Струмяни и Василево“ по трансгранична програма България – Македония - ИНТЕРРЕГ-ИПП.

Македонските медии отразиха презентацията и похвалиха българската община заради активното сътрудничество с община Василево.

На пресконференцията присъстваха кметовете на двете партньорски общини, представители на общински администрации от Община Струмяни и Община Василево, журналисти, представители на бизнеса и културната общественост.
С изпълнението на дейностите по горе цитирания проект бяха постигнати основните цели, а именно въвеждане на енергийно ефективно осветление в най-голямото селище на община Струмяни - с.Микрево, като по този начин се осигури необходимия санитарен минимум за осветление през нощта със значително намаляване на консумацията на енергия и на публичните разходи. Другата основна инвестиция в проекта бе въвеждането на енергийно ефективни мерки и възобновяеми енергийни източници в училището в с.Седларци, Р Македония, което осигури здравословна образователна среда за децата, намали разходите за електроенергия за осветление с използване на възобновяеми енергийни източници за сградата на училището и уличното осветление.
Общият бюджет на проекта бе в размер на 247 339,15 евро за двете партньорски общини.
По време на срещата кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев и кметът на община Василево г-н Мариян Янев дадоха интервю за местната преса и телевизия, в което изразиха удовлетворението си от постигнатите резултати по проекта и установеното взаимно полезно партньорство.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес