Стотици деца се забавляваха на състезание"Млад огнеборец"в Симитли

Стотици деца се забавляваха на състезаниеМлад огнеборецв Симитли

Осем отбора от осем училища премериха сили в 18-ото районно състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ в село Крупник. Първо място спечели отборът на Второ основно училище "Димитър Благоев“ Благоевград с 1044 точки. Младите огнеборци отиват на областните състезания, които ще се проведат на 14 май 2018 г. На второ място са учениците от Благоевградска професионална гимназия с 1039 точки , третото място само с точка по- малко спечелиха  децата от III-то ОУ „Димитър Талев“ Благоевград  с 1038 точки.

 

На четвърта позиция останаха миналогодишните победители СУ „ Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли, пети бяха  СУ „ Св.Св.Кирил и Методий“ Крупник, на шесто място беше отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ село Долно Осеново, на седмата позиция се подредиха Девето ОУ „Пейо Крачолов Яворов“ – Благоевград, а последната 8 –ма позиция остана за 7 СУ "Кузман Шапкарев"-Благоевград. Всеки отбор се състоеше от 9 души плюс един резерва или общо от 10 състезатели - момчета и момичета на възраст от 12 до 16 години, които се състезаваха в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека" и „400 метра щафетно бягане с препятствия".

 

Оценяването на резултатите, отделно за двете дисциплини, се извърши от съдийска комисия  от РСПБЗН –Благоевград.  При изключително строгия поглед на съдиите децата, които участваха в състезанията, се стараеха да изпълняват всички правила и норми. При добра съвместна работа между пожарна и община Симитли, както и домакините от село Крупник, премина състезанието. За всички участници имаше и награди медали статуетки, грамоти и топки.

 

Движението Младежки противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” е с международен характер. В България движението е възстановено от началото на учебната 1999/2000 година, по разработен Примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката за организация на дейността в системата на народната просвета през учебната година. Основната цел на младежкото движение е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

 

Отрядите “Млад огнеборец” от училищата се обучават и подготвят от служителите на районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението”, със съдействието на община Благоевград и община Симитли, директорите и педагозите от училищата и на Регионалния инспекторат на Министерство на образованието и науката.

Състезателната подготовка и провеждането на състезанията между отрядите е съобразена с Международния правилник за състезания на младежки пожарникарски отбори, издаден от Международната комисия за ръководство на младежите към CTIF (Международен технически комитет по предотвратяване и гасене на пожарите).

 

Опитът на европейските страни показва положителни резултати при заангажиране на учащите се в широко разпространената при тях организация на младежки противопожарни отряди. Ангажирането на част от извънкласното време на младежите с полезни и привлекателни занимания е добра алтернатива на редица негативни обществени влияния. С такива интересни форми със състезателен и възпитателен характер се подпомага в голяма степен и противопожарната култура на подрастващите. Създават се умения за адекватни действия, за защита и самозащита при пожари, аварии, бедствия и свързаните с тях опасности.

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно