Тежка нощна акция в планина Беласица, извадиха мъж паднал от водопад /снимки от акцията/

Тежка нощна акция в планина Беласица, извадиха мъж паднал от водопад /снимки от акцията/

Мъж паднал във водопад и получил тежки счупвания бе спасен при нощна спасителна акция на пожарникари и спасители. Инцидентът е станал в Беласица планина.

 На 13.10.2019г в 0:05 часа постъпва сигнал към отряда от централа на ПСС за мъж паднал от водопад със счупен крак някъде между хижа Конгур и х. Беласица в планината Беласица, но без конкретни координати.

В планината били двама мъже,  единият от които се  подхлъзнал  и паднал от водопад. Приятелят му  го търсил доста време преди да подаде сигнала. Веднага от отряда на ПСС-Сандански тръгва към посочените ориентири.

 През това време полиция, пожарна и двама  планински водачи, както и хижарите от х. Беласица тръгват да ги издирват. Намират ги в много недостъпна скалиста местност. Пострадалият бил паднал от около 15 метров водопад и счупил  крака на две места. Спасителите стигат до мястото  около 4:00 часа.

 Пострадалият веднага бил  имобилизиран, облечен и поставен в носилката.

„След като видяхме терена, по който нямаше никакъв шанс за транспорт надолу трябваше да носим пострадалия нагоре по склона с денивелация 600 м. и  наклон на терена над 45°, сипеи и скали. Обадихме се за помощ, тъй като с наличните хора нямаше как да го изнесем. В 4:30 тръгнахме да го транспортираме. Към 7 часа дойдоха още 20 пожарникари от пожарните в Петрич и Сандански. Започна борба с гравитацията, пострадалият бе доста тежък. Със задружна работа и 8 часово носене и дърпане по склона пострадалият бе изведен на пътя, където чакаше линейка, разказаха спасителите.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм