Премиерът Борисов: До 2 месеца чакам най-доброто експертно решение- хем да има магистрала, хем да запазим археологията

снимки Пирин нюз
Премиерът Борисов: До 2 месеца чакам  най-доброто експертно решение- хем да има магистрала, хем да запазим археологията

„За два месеца спираме строителството на лот 3.1 ,за да се намери решение как да запазим археологията и да направим магистрала Струма, това каза премиера Бойко Борисов след като близо един час разговаря с експерти, археолози, министри и граждани на  мястото където бе открит античния римски град датиран от 3-4 век след Христа край Благоевград.

Очаквам до два месеца инженерите и експертите да ми дадът най-доброто решение . Борисов пристигна на археологическата площадка заедно с министрите на финансите, транспорта , регионалното развитие и на културата . Тук бе и шефа на  АПИ Дончо Атанасов.  На разкопките  премиера видя протестиращите и отиде при тях.  Те заявиха пред премиера,че искат на всяка цена да се запази античния град,но и магистралата да продължи.  И аз искам същото, отвърна им Борисов.

 Буквално на полето се проведе едно своеобразно обществено обсъждане на това как да се случат нещата, че да не  загуби нито археологията, нито пътя.

Няколко варианта се коментираха направо пред гражданите- единия да се премести трасето, което ще струва 50 млн.лева и четири години забавяне на лота. Друг вариант е да се разкрие целия античен  град, който е над трасето за магистралата и там да отидат милионите за консервация и реставрация и да се направи един музей на открито. А в долната част, която сега е намерена, да се извадят най-ценните гробници. Това предложиха археолозите.  Имаше предложение и с тунел да се мине под разкопките, което би струвало 85 млн.лева.

До тук са дадени 20 милиона лева за отчуждителни мероприятия, над 2 милиона лева за разкопките, ако се премести по-ниско трасето пък има опасност ако придойде река Струма да залее магистралата , сложно е,затова ще изчакам специалистите да се произнесат и да ми дадът най-изгодния вариант, каза  премиера Борисов.

Хората ми благодариха,че започнахме  магистралата,така и открихме археологията, ще направим всичко възможно да се запази. Ако трябва ще се мести и трасето, макар това да е рисково,каза още Борисов преди да отпътува с министрите за Петрич, където ще посети други археологически разкопки, тези на древния град Хераклея Синтика.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика