До края на месеца може да смените личния си лекар, ако сте недоволни

До края на месеца може да смените личния си лекар, ако сте недоволни

Всеки здравноосигурен гражданин има право свободно да избира общопрактикуващ лекар и лекар по дентална медицина на територията на цялата страна.

Ако вече имате личен лекар, различни могат да бъдат причините, за да искате да го смените. Може да се наложи да отидете да живеете на ново място, но е възможно и да не сте доволни  от работата на сегашния си лекар.

По закон, смяната на личния лекар с друг, сключил договор с НЗОК,  може да се направи  два пъти през годината за хората от един здравен район (община). Това е периодът  в който сме сега – от 1 до 31 декември и  от 1 до 30 юни.

Предвидена е и възможността, когато се преместите да живеете в друго населено място да смените и личния си лекар без да се съобразявате с вече споменатите срокове, т.с.- по всяко време на годината.

Каква е процедурата за смяна на личния лекар?

Трябва да бъде попълнена регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар. Можете да я купите от някои книжарници, да я вземете от РЗОК или да я изтеглите от сайта на НЗОК.

В нея вписвате своите лични данни. Ако постоянният избор на личен лекар е за деца до 18 години или за лица, които са под пълно или ограничено запрещение, изборът на постоянен лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители. В тези случаи се вписват и техните лични данни. В регистрационната форма се попълват и данните на предишния лекар, както и на неговата практика.

От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която е направен новият избор. Същите данни се нанасят и във вашата  здравноосигурителна книжка. Тя остава за съхранение у Вас, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.

Смяна на личния лекар извън определените за това месеци

Смяната на личния лекар може да стане извън определените за това два периода, когато  обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).

Всеки здравноосигурен гражданин, който няма избран личен лекар, може да направи първоначален избор по всяко време на годината. За целта трябва да се попълни регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. Тя съдържа данни за здравноосигуреното лице, които то попълва само. За деца до 18 години, както и за поставените под пълно или ограничено запрещение, изборът на лекар се осъществява от техните родители, настойници или попечители. В тези случаи се вписват и техните лични данни.

Временен избор на личен лекар

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният личен лекар, осигуреното лице има право да направи временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор за работа с НЗОК. При временен избор на личен лекар здравноосигуреното лице има право да получи първична извънболнична медицинска помощ във всяко лечебно заведение за първична извънболнична помощ на територията на цялата страна. За целта трябва да бъде попълнена регистрационна форма за временен избор на общопрактикуващ лекар. В нея, освен своите лични данни, здравноосигуреният или негов родител, настойник или попечител, трябва да посочи причината за временната промяна на личен лекар. Новоизбраният временно личен лекар попълва в регистрационната форма както своите лични данни и данните на практиката си, така и датата, до която е временната регистрация на лицето при него. След нейното изтичане здравноосигуреното лице автоматично се прехвърля в практиката на своя постоянен личен лекар.

Ако се налага да ползвате медицинска помощ извънредно

Когато пребивавате в друго населено място за срок, по-кратък от 1 месец и се налага да получите медицинска помощ, можете  да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на съответните специалисти оказаната медицинска помощ спрямо вас като лице, което не фигурира в пациентските им листи. Задължително е да носите със себе си и да представите здравноосигурителната си книжка.

Ако като здравносигурено лице ви е поискано да заплатите оказаната ви медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискате от лекаря финансов документ за платените суми.

Коментари към новината

Още новини от Здраве