В Симитлийско вярата е издигната в култ, хората почетоха Свети Георги с курбани и молитва

В Симитлийско вярата е издигната в култ, хората почетоха Свети Георги с курбани и молитва

Във всички селища на Симитлийска община бе почетен  Свети Георги Победоносец. Хората в община Симитли се славят с вярата си и уважението към религията и празниците. Затова навсякъде бяха отслужени панахиди, а местното население се събра на курбани и празненства.

Най-голямата черква, носеща името на „Св.Георги Победоносец”в община Симитли, е тази в село Черниче.  Тържествената света литургия бе отслужена от отец Велизар, който благослови миряните, дошли на празника. След литургията трапезите бяха отрупани, а курбан допълни почитането на светеца. Няколко казана гозба бе приготвена за празника, а кметът на село Черниче, именякът- Георги Стефанов се бе погрижил за добрата организация. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с народния представител Стефан Апостолов и председателя на Общински съвет Симитли Владимир Христов дойдоха също в храма да запалят свещица за здраве и да поздравят празнуващите.

В село Полето също вече няколко години почитат Свети Георги с курбан за здраве. Отец Евгений отслужи литургия и благослови всички присъстващи, дошли да почетат един от най-големите светии в православната църква.

Дълги трапези бяха наредени за гости, близки и приятели, дошли на празника в село Полето. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Стефан Апостолов и председателят на ОбС- Симитли Владимир Христов дойдоха също, за да запалят свещица за здраве и да поздравят празнуващите.

Последният параклис, който освети Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, се намира в село Полето и носи името на Свети Георги Победоносец. Тържественият ритуал бе извършен в деня, когато Българската православна църква почита Свети Климент Охридски на 25 ноември 2017 година. Точно преди три години владиката направи и първа копка на новия божи дом в Полето. Инициатор и главен ктитор на родолюбивото и боголюбиво начинание е местният жител Георги Григоров. Така той е изпълнил заръката на покойната петричка пророчица Ванга да има в Полето и храм с името на Св. Георги. А в градежа с доброволен труд и средства се включват много още негови земляци

Жителите на село Брежани почетоха Св.Георги. Храмът е изграден на хълма над селището. Отец Яне направи водосвет в параклиса, където днес се бяха събрали десетки жители на селото. На мястото, където днес е светата обител, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че заглеждайки се в планинския масив, се откроява ясно фигурата на кон и змей, което подсказва, че Свети Георги бди над селото.

Вече няколко години община Симитли заедно с местните жители изграждат храма. За празника тази година жителите на Брежани с усиления си труд, успяха да го измажат и да приведат в по-добър вид.

След службата бе даден курбан за здраве. Около трапезите се събраха доста хора, които са помагали и продължават да помагат за богоугодното дело. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с кмета на селото Благой Стефанов също дойдоха днес да запалят свещ за здраве.

На Гергьовден миряни празнуват и в едноименната местност в подножието на връх Пирин. Край водоема в землището на село Мечкул за празника днес отец Яне отслужи водосвет при параклисчето, с което е белязана светата местност. Курбан за здраве също бе осветен и раздаден на десетките, които се бяха качили до високопланинската местност да почетат Свети Георги. Кметският наместник на Мечкул Цветанка Илчова се бе погрижила да не липсва нищо на гостите, като бяха отрупали няколко големи трапези под величествените борове в местността. Наздравици не липсваха, както и кръшни хора, които се извиваха около масите. Жива музика и песни огласяха подножието на връх Пирин. Последната спирка в празнуваща Община Симитли на кмета Апостолов беше тази живописна местност, която не може да се сравни с нито едно кътче по света.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество