Зам.-министър Александър Манолев и кметът Кирил Котев дадоха старт на най-големия плувен турнир в България

Зам.-министър Александър Манолев и кметът Кирил Котев дадоха старт на най-големия плувен турнир в България

Кметът Кирил Котев и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев дадоха старт на най-големия турнир по плуване, който се провежда в Сандански. В третото издание на международния турнир „Спартак“ заявка за участие подадоха над 700 плувци от 45 клуба. Това го превръща и в най-мащабната подобна надпревара в страната ни.

„Като заместник-министър на икономиката мога да говоря много за икономическите ползи от такива събития – за хилядите генерирани нощувки и косвени ползи, които носят със себе си. Много по-важен обаче е другият им ефект – че благодарение на тях се популяризира плуването, а и спортът като цяло“, каза Александър Манолев. Той подчерта, че подобни събития насърчават децата да тренират, да се учат на дисциплина и да се изграждат като личности. „Имаме шанса да имаме поколение от уникално талантливи деца и младежи, които постигат все повече успехи. Важно е да оценяваме резултатите им и да ги подкрепяме“, допълни той и изрази надежда повече хора да посетят състезанието в следващите дни.

„Радвам се, че за трета поредна година Сандански е домакин този толкова мащабен турнир“, каза кметът Кирил Котев и подчерта, че организирането на подобни събития е част от усилията за налагане на общината като туристически и спортен център. Той изрази надежда, че и през следващите години броят на състезателите, записали се за участие, ще продължи да расте и се ангажира, че общината ще продължи да подкрепя местните плувци.

Надпреварата, организирана от ПК Вихрен и със съдействието на БФПС, ще се проведе от днес до неделя (11-13 май) на 50-метровия басейн в Спортния интернат в Сандански. Турнирът е за пет възрастови групи – от родените през 2009 година до мъже и жени. Участие взимат не само клубове от България, но и от Гърция, Република Македония и Косово. В горните три възрастови групи победителите ще получат и парични награди.

 

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно