Последен ден от акцията по издирването на Боян Петров

Последен ден от акцията по издирването на Боян Петров

 Днес е последният ден, в който се провежда спасителната акция от китайска страна за Боян Петров в Хималаите. Спасителите ще проверят местата, които не се виждат добре и са в сянка на сателитната снимка, каза пред bTV приятелката на алпиниста Радослава Ненова. Всичките места са в ниското – между базовия лагер и лагер 1.

Целта е издирващите да огледат и евентуалните места от предполагаемо отклоняване от маршрута от страна на Боян.

„Може просто да е хлътнал в скрита от снега цепнатина, което се случва много често. Има различни начини, които могат да те спасят от пропадане. Но така или иначе не можем да знаем какво се е случило“, посочи Ненова.  

По думите й, ако Боян Петров се е скрил заради бурята, досега вече е трябвало да слезе.  

„Сега шансът е толкова минимален… Като не знам какво се е случило, не съм аз Господ да раздавам шансове на хората дали ще живеят или не. Хванала съм се за надеждата, не за факти“, каза Ненова. Тя разказа, че вече почти не може да спи. И допълни: „Опитвала съм се да си представя къде е, какво прави, дали усеща, дали чака. Според мен в неговото съзнание в такива моменти – прехвърляш си неща, които може да са станали. Не мисля, че го е било страх. Той не се страхува в планината. На нас ни изглежда опасно, но той там си беше щастлив. По-скоро му липсват хората“.

Ненова получила подкрепа от Симоне Моро – опитен алпинист и участник в много тежки спасителни операции.

„Хората виждат нещо като Биг Брадър – гледат, коментират, включват се изключват се. Но реално помощ идва от тези, които знаят за какво става въпрос“, каза Ненова. Тя изключи диабета на Боян Петров като причина за неговото изчезване. „Без инсулин може да остане жив достатъчно дълго“, обясни тя. Радослава се зарадвала изключително много вчера, след като непалците приключили мисията си, но китайците обявили, че и днес ще продължат търсенето. "Това ми подари още един ден надежда", призна тя, цитирана от БЛИЦ. 

"На детето споделям истината. Няма как да не я споделя. Той също отказва баща му да не се върне. Със сигурност с детето искаме да отидем до базовия лагер по някое време. Аз не се сърдя на планината", каза още Ненова и добави, че не се сърди и на Боян Петров. 

"За мен това беше една битка с планината – тя го искаше за себе си, аз за мен. И не спирахме с нея да се надиграваме. Ние сме много малки, за да можем да спорим с нея. Ако тя е решила...", призна още жената до алпиниста.

 

Коментари към новината

Още новини от Туризъм