Евродепутатът Андрей Новаков пътува с ТИР до Брюксел

Евродепутатът Андрей Новаков пътува с ТИР до Брюксел

 

Ще пътувам с тир между София и Брюксел. Ще споделя ежедневието на момчетата, които изкарват хляба си като шофьори. Ще докажа, че предложенията на ЕК в пакет "Мобилност" са неприемливи и вредни за нашите превозвачи. Това заяви във фейсбук профила си евродепудатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод новите правила за камионите в Европа, подготвяни от Европейската комисия.

Припомняме ви, че пакетът предвижда шофьорите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни, като тези в западноевропейските, а задължителната 45-часова почивка на седмица да изкарват в хотел. Проблемът е, че превозвачите от Източна Европа не могат да поемат такива разходи. 190 000 български шофьори може да останат без работа. Според транспортния бранш новите правила ще унищожат бизнеса у нас и ще накарат шофьорите да работят за чужди транспортни компании. Всички политически сили у нас се обединиха и застанаха зад протеста на превозвачите, парламентът прие декларация, с която призова кабинета да защити интереса на бранша в България.

На същата позиция застана и най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ, която предупреди, че пакетът от мерки на Брюксел ще доведе до фалити на български компании. Промените са чиста проба протекционизъм за няколко държави, с което се цели големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони, казват от КРИБ.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обвини, че ЕК убива транспорта ни. Според него страната ни ще губи около 16 млрд. лв. годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации. Той проведе среща с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, на която бяха обсъдени промените в пакета „Мобилност“, които засягат условията и работата на превозвачите. "Надявам се за разбиране", заяви Борисов и посочи, че вече няколко пъти е разговарял с френския президент Еманюел Макрон относно транспортните промени.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика