Ученици от Разлог се учиха да работят със соларни модули за ток на празника на слънчевата енергия

Ученици от Разлог се учиха да работят със соларни модули за ток на празника на слънчевата енергия

Над 150 ученици  в Разлог работиха със соларни модули за производство на ток, затопляне на вода и отопление на оранжерия. Това се случи по време на празника на слънчевата енергия, който бе организиран от Община Разлог съвместно с ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня.

Ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Разлог, НУ „Яне Сандански” – град Разлог, ОУ „Никола Парапунов” – град Разлог, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” - с. Баня, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Бачево, СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – град Разлог работиха с 4 соларни модула, като в реално време проследиха как се произвежда електрическа енергия на два от тях. Те имаха възможността да наблюдават как благодарение на слънчевата енергия се затопля вода и се  отоплява оранжерия.

Събитието бе чудесно начало за учениците да научат повече за слънчевата енергия и да растат по-информирани за жизненоважната роля на слънцето в променящия се и зависим от електрическата енергия свят. Учениците придобиха нови знания и умения за използването на соларните технологии в реалния живот, както и за важността на използването на възобновяемите енергийни източници.

Проведеното събитие е по проект „Изпълнение на образователни методи – „Направи и научи” при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, финансиран по програма „Еразъм +” на Европейския съюз. Партньори по проекта са Община Разлог  и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня  от Република България, Община Гьорче Петров  и ОУ „Мирче Ацев”  от  Република Македония.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно