След масовите тестове: Банско е чисто, няма заразени

След масовите тестове: Банско е чисто, няма заразени

Банско е чисто, без вирус и без заразени, това съобщиха от община Банско след приключване на кампанията за масово тестване на жителите на града. Припомняме,че това бе първата община в страната, която бе поставена под карантина в началото на извънредното положение. А чуждестранните туристи бяха изведени от курорта и страната.    

Проверката за наличие на антитела за COVID-19 беше направена, благодарение на отпуснати от правителството и дарени бързи тестове. Целевите групи бяха определени със съдействието на Регионална здравна инспекция. При изследванията техните екипи бяха подпомогнати от общопрактикуващите лекари, работещи на територията на община Банско.

Резултатите в цифри са следните:

Проверени от Община Банско – 2250 лица, от които 2010 от град Банско, 162 – от град Добринище и 78 – от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в град Банско, което е 5.57 % и при 3 лица от изследваните в град Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни.

Като общинска управа с особенo задоволство констатираме след проведените задълбочени и обемни тестове, че населението в община Банско е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение,казаха още от администрацията.

Близостта до Пирин планина, чистият въздух и вода, предимствата на живота в малкия град и спазваните хигиенно-епидемиологични мерки спомогнаха Банско да запази репутацията си на възрожденско гнездо и целогодишна спортна и туристическа дестинация, желана у нас и в чужбина, смятат местните хора.

При спазване на препоръчителните санитарни и други изисквания в условия на глобална пандемия, община Банско работи по подготовката на летния развлекателен и културен сезон.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве