Ансамбъл „Пирин“ представя „Пирине мой“ по повод 85 години от рождението на проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл  Пирин  представя  Пирине мой  по повод 85 години от рождението на проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл „Пирин“ ще подари един незабравим концерт на жители и гости на Благоевград. Утре (22 май), от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов“ артистите ще се поклонят пред творчеството на проф. Кирил Стефанов и заедно с публиката ще почетат 85 години от рождението на твореца. Концерт- спектакълът „Пирине мой“ ще припомни незабравимите творби на композитора, диригента и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъла.

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов Ансамбъл „Пирин“ се превръща в емблема на Благоевград и визитна картичка на България. В концерта ще включва емблематични произведения ансамбъла по музика на проф. Кирил Стефанов. Входът е свободен за всички желаещи да се докоснат до непреходното богатство от песен и танц.

Творчеството на проф. Кирил Стефанов обхваща многообразие на форми: от големите сюити върху народни мотиви — за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор. Участва със свои произведения и изпълнения на Ансамбъл „Пирин“ във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“, награден с високата международна награда „Грами“ за 1991 г.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно