Радев поиска "Български поток" при визитата си в Москва

Радев поиска Български поток  при визитата си  в  Москва

Сигурността на енергийните доставки е изключителна важна и за България, и за Европейския съюз, затова и аз се надявам нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата си с руския премиер Дмитрий Медеведев в Москва.

В публикувано отново днес интервю за „Комерсант” държавният глава лансира идеята за „Български поток” с мотива, че това ще е най-прекия път за синьото гориво към Европа. Директните доставки на руски газ бяха част от проекта "Южен поток", който Москва изостави през 2014 г., след като стана ясно, че ЕС няма да позволи строителство на газопровода в нарушение на Третия енергиен пакет.

 

 „За нас тази среща е изключително важна, защото тя възстановява диалога между нашите две страни на най-високо равнище. Диалог, прекъснат от години”, подчерта още в началото на изказването си Радев. И допълни: „Нашите отношения не се базират само на търговско-икономическия интерес.

 

Той коментира пред Медведев и възобновяването на проекта за АЕЦ „Белене”, като уточни за домакините: „Вие ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие”.

От своя страна, руският премиер посочи, че двата народа имат силна връзка, приятелство и духовна близост, но има какво да се свърши на високо ниво – особено по отношение на спадналия през последните години стокооборот.

 

Коментари към новината

Още новини от Свят