Заради нов еврорегламент скриха в съда обвиняемите по аферата "КАТ-Благоевград" от медиите

Заради нов еврорегламент скриха в съда обвиняемите по аферата КАТ-Благоевград от медиите

Двамата обвиняеми по аферата „КАТ-Благоевград“ бяха доведени  днес директно в съдебна зала по аварийни стълбища, за да бъдат скрити от камерите на медиите.

В окръжен съд те се явиха,за да им се определи по-нататъшната мярка след като изтече 72-часовото им задържане в ареста.

  В съдебната зала бе забранено да се снима по искане на адвокатите –защитници на обвиняемите, които  се позоваха на влязлата в сила от днес нова евродиректива за защита на личните данни и правата на човека. Трима защитници се явиха зад гърба надвамата обвиняеми.

С усмивка и задоволство адвокатите предупредиха медиите, че ако  нарушиат новите европравила ,то ще бъдат   санкционирани от 10 хиляди лева до 10 милиона евро.

 Стигна се до там,че една от адвокатките  поиска от съда да забрани на медиите дори да  споменаванет  имената на обвиняемите, което  разбира се не се прие от съдия Атанас Маскръчки.   

Пред окръжния съд  застанаха шефа на КАТ Данаил Стоицов и Бойко Шарков. Стоицов е обвинен от прокуратурата в получаване на подкуп за бърза регистрация на автомобили, за държане на незаконен пистолет в касата си и за 5300 лева, които според обвинението са получени пари от корупция. Шарков пък е обвинен в подпомагане на катаджията да взима подкупи.

Делото за мярката стартира при закрити врата по искане на прокуратурата, заради приложени СРС-та в папките.

В съда  дойде бившия шеф на КАТ Малин Халачев, който заяви пред медиите,че той е собственик на пистолета открит в касата на колегата му Стоицов. Аз го оставих на съхранение,защото трябваше спешно да пътувам по здравословни причини за чужбина и се страхувах да не ми го откраднат от дома. Пистолетът ми е законен, имам разрешение до 2020 година за него, каза вече пенсионирания катаджия.

За намерените 5300 лева пък обясни,че това са пари събрани за предстоящия футболен турнир на пътните полицаи в Албена, който се организира традиционно. Халачев иска да свидетелства в полза на колегата си Стоицов, тъй като смята,че той е нарочен и е жертва в този казус.

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред