Протест срещу бъдещ строеж на СПА център до храма на Ванга в Рупите

снимки Пирин нюз
Протест срещу бъдещ строеж на СПА център до храма на Ванга в Рупите

Десетина граждани протестираха на Рупите срещу планирано изграждане на частен СПА център, който се намира на метри от храма на Ванга и до минералните гьолове, които са лечебни.

Местният бизнесмен Валентин Парапунов  е направил инвестационното предложение за изграждането на десет къщи за гости в местността, като планира да ползва и лековитата вода от мястото. Той възнамерява да строи на собствена земя,  преминал е всички необходими процедури, за да извади необходимите си разрешителни. Две години са му отнели ваденето на документацията и до този момент не е имало никакви възражения от местните хора. Но преди няколко дни във фейсбук се пръква страница „Да спасим Рупите“ и се организира протест. В общината са ошашавени ,защото не са очаквали подобна реакция. Но се оказа,че има доста хора, които са против мястото да бъде вообще застроявано.

Протестиращите смятат,че това ще съсипе святото място на Ванга, както и че ако се отклони от минералната вода,то тя може и да изчезне. Бъдещият строеж е на отстояние на 2 км.и от античния град Хераклея Синтика.

  Общината от няколко дни влезе в обяснителен режим и вади документи,от които е видно,че всичко е законно, че няма да има нарушаване на екологията. На мястото изследване е направил за евентуални археологически находки доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националният институт по археология с музей към БАН.

Според него там няма археология, а само баластра и вода. Нещо повече,археолога смята,че това е измислен проблем  и намира,че инвестационното намерение е добро,защото поне района ще се облагороди стига да не се стигне до презастрояване. И от РИОСВ не виждат нищо обезпокоително за биологичното разнообразие и са дали зелена светлина на проекта.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество