Колекционерът Калин Грънчаров откри галерия за антики и място за глътка духовност и красота

Колекционерът Калин Грънчаров откри  галерия за антики и място за глътка духовност и красота

Колекционерът  Калин Грънчаров откри снощи галерия в центъра на Благоевград. В нея той е изложил част от уникалната си колекция от сребърни предмети, която притежава. Експонирани са и картини от местни художници. Мястото е глътка красота и духовност, за зареждане на сетивата, бе категоричната оценка на благоевградския елит дошъл за откриването на галерята.

Над 100 души художници, съдии, адвокати, политици,бизнесмени, журналисти,колекционери,джумалии и приятели на Грънчаров присъстваха на откриването на новото арт пространство. Всички изкушени от изкуството оцениха високо усилията на Грънчаров по частен път да създаде едно място , което да събира ценители.

В Благоевград това е първата по рода си галерия за антики, в която може да се видят предмети от сребро, мед и бронз от  периода XVIII – XX век”.

Собственикът е събирал експонатите десетки години от цял свят, колекцията му разказва една романтична приказка за това какъв е бил бита през вековете не само у нас, но и  в Англия,  Турция, Египет, Китай,  както и за страни отвъд Атлантика.

Сред вещите има табакера направена в Австрия през 1901 г. със златен монограм, която е подарена от царя на човек от тайния кабинет за особени заслуги. Всеки от предметите излъчва своята идентичност и история.

„ Осъществих една своя мечта, всички уникални предмети от колекцията ми да бъдат изложени и видяни от повече хора. Грехота е да се държат такива експонати в кашони. Освен това ми се искаше да има едно духовно място, където да идват хора, които са изкушени от изкуството и имат нужда да заредят батериите, разказа Грънчаров.

 

Коментари към новината

Още новини от Любопитно