Евродепутат и заместник-министри оцениха високо фестивала “Francofolies.Благоевград“

Евродепутат и заместник-министри оцениха високо фестивала  Francofolies.Благоевград

Евродепутатът Андрей Новаков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, пристигнаха в Благоевград за IV издание на фестивала “Francofolies.Благоевград“. Те, заедно с президента на фестивала Жерар Пон и областния управител Бисер Михайлов оцениха отлично резултатите от провежданото мащабното  музикално събитие.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов благодари на всички за подкрепата, в това число на министерствата на туризма, на външните работи, на културата, на образованието и социалното министерство.

 „Когато местната и централната власт работят в една посока, резултатите са налице. Непрекъснато надграждаме фестивала. Освен Младежкия модул, тази година, Благоевград подкрепи и социалната кауза за достъп на хора в неравностойно положение пред сцената на фестивала. Целта ни е да постигнем един завършен туристически продукт. Стъпка по стъпка, много последователно изпълняваме политиката си“, заяви кметът Камбитов. Той допълни, че следващата година ще бъде реализиран още един мащабен фестивал на територията на Благоевград .

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева изрази възхищението си от организацията и провеждането на фестивала и подчерта ползите от него. „Министерство на туризма подкрепя подобни инициативи. Фестивали, които приковават вниманието на туристите, спомагат да направим България целогодишна туристическа дестинация. Благодарим на Община Благоевград, че работи последователно и надгражда това събитие. Неслучайно, именно Благоевград, спечели приза „Туристическо събитие на годината“ за 2017. Резултатите показват, че наистина вървим в една посока. Приходите в Благоевград бележат ръст.“, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя благодари за усилията и ентусиазма и декларира абсолютна готовност и за бъдеща съвместна работа между Министерство на туризма и Община Благоевград .

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев също поздрави кмета д-р Атанас Камбитов и Община Благоевград за успешното реализиране на фестивала.  „По линия на външната ни политика, активността ни във франкофонската общност е с подчертана важност. Този фестивал устойчиво се наложи в културния календар на държавата, в същото време изгражда и едни много стабилни традиции в Благоевград. Ако се абстрахираме от икономически ползи, които, убеден съм са много сериозни, то той показва и една политическа страна , която също е много важна за държавата“, заяви зам.-министър Георгиев.

Кметът Камбитов и неговият екип бяха поздравени и от президента на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон.

 „Изключително съм горд да видя името „Франкофоли“ на тази прекрасна сцена. Мисля, че основателят на фестивала Жан Луи Фулкие, би бил много щастлив, че „Франкофоли“ съществува и днес. Спомням си първата година, когато г-н Камбитов беше сам в тази битка, но в същото време беше токова амбициозен, това нещо да се случи. Сега мисля, че трябва да дойде и да помага при организацията на фестивала в Ла Рошел“, с усмивка заяви Жерар Пон.  Той каза, че ще работи в посока привличане на български артисти за изяви в Ла Рошел.

Андрей Новаков, който пристигна в Благоевград със своето семейство, подчерта, че винаги се връща в Благоевград с топли чувства.  „Тук съм по линия на сърцето си. Колегите от Община Благоевград продължават да са част от моя професионален кръг“, призна Андрей Новаков.

На събитието присъства и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който заяви, че благодарение на усилията на ръководството на Община Благоевград, областният център е на картата на най-мащабните световни събития. „Убеден съм, че ще продължим да надграждаме и в следващите години и сцените на „Франкофоли“ ще се разширяват, за да постигнем мащаба на фестивала в Ла Рошел.“, каза областният управител Бисер Михайлов.

Първата фестивална вечер от IV издание на „Франкофоли“ премина при изключително голям интерес. В Благоевград пристигнаха туристи от България и света, за да бъдат част от мащабното събитие.

Благодарение на фестивала, Благоевград бе включен в класацията „Голямата обиколка“ на Министерство на външните работи на Франция през 2017 г. и стана част от 100-те най-големи франкофонски събития.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно