Отчетоха бюджет 2017 на община Благоевград

Отчетоха бюджет 2017 на община Благоевград

Подробен отчет на бюджета за 2017 година на Община Благоевград бе направен, днес пред представители на институции и граждани, в зала № 5 на административната сграда. Заместник-кметовете на Благоевград Иво Николов, Зорница Кралева, инж. Емилия Тунева, председателят на Общински съвет Радослав Тасков и експерти докладваха в най-малки детайли изпълнението на Инвестиционната програма на Община Благоевград за 2017 година. Също така усвоените средства по Оперативни програми за капиталови разходи и изпълнение на капиталовата програма, както и отчета за изпълнение на разходната част на бюджета. По време на публичното обсъждане стана ясно, че общият размер на отчета за 2017 година е 57 501 931 лева, в това число местни дейности – 25 596 656 лева и държавни –  31 905 275 лева. Размерът на дълга, като съотношение с планираните приходи и изравнителна субсидия, е едва 8,4% при 48,08% средно за страната за 2017 година, което показва 6 пъти по-слаба задлъжнялост спрямо общините на национално ниво. Традиционно, Общината приключи 2017 година без задължения. За страната просрочените задължения по общинските бюджети са 5,58%. Анализ показва, че събираемостта на данъка върху недвижимите имоти за 2017 година е 75,10%, с близо 2% повече от средното за страната 72,30%. Повишаването  събираемостта на приходите от данък върху недвижимите имоти е в резултат на предприетите от  Община Благоевград  действия по принудително събиране. Резултатите произтичат и от  индивидуалната и активната работа на служителите с гражданите и фирмите, които имат натрупани задължения, чрез договореност за разсрочено плащане, както и въведените и разширени  онлайн услуги,  които предлага Общината. Спрямо предходната година този показател се е увеличил с 2,5%.

По време на публичното обсъждане бяха презентирани резултатите от дейностите по ключови проекти на Община Благоевград, изградените обекти през миналата година, осъществените СМР дейности, както и постъпките за подобряване на условията в социалната сфера. 
Подробният отчет на Бюджет 2017 е поместен на страницата на Община Благоевград www.blgmun.com в раздел Икономика. Той ще бъде подложен на гласуване на заседание на общински съвет в края на месеца. До тогава граждани и представители на институции могат да дават своите мнения и предложения, като ги входират в „Деловодство“ на Община Благоевград.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес