Заведенията наемат масово ученици, заради остър глад за кадри

снимка интернет
Заведенията наемат масово ученици, заради остър глад за кадри

Ученици масово работят като бармани и сервитьори в Пиринско. Гладът за кадри в ресторантьорството и хотелиерството изправи пред сериозен проблем работодателите и те бяха принудени да наемат и ученици.  Само за последните два месеца от Инспекцията по труда в Благоевград са издадени 69 разрешителни за работа на лица от 15 до 18 години. От тях 80 на сто са за работа като барман и сервитьор, обясни директорът на институцията Славянка Симидчийска.

В курортното село Огняново хотел е получил разрешение да наеме непълнолетен портиер. Кафета и сладкарници от Гоце Делчев, Сандански и Благоевград са получили картбланш да наемат сервитьори и бармани. Трима продавачи на билети за басейни от Сандански също са получили разрешение за работа. В шивашката промишленост в Гоце Делчев също има интерес към наемане на непълнолетни.

През лятото в Пиринско професионалния персонал предпочита да работи по временна заетост в Гърция или други туристически дестинации, студентите пък заминават на бригади и така ресторантьорския бранш се оголва от към кадри. Някои заведения дори затварят врати през август .

Коментари към новината

Още новини от Общество