В ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха въоръжение и облекло на средновековните българи

В ЮЗУ  Неофит Рилски  представиха въоръжение и облекло на средновековните българи

Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград се премениха като българи от Средновековието по време на семинар „Средновековно облекло и въоръжение“. Лектори на събитието бяха Калина Атанасова и Жасмин Първанов - представители на Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“. Те представиха средновековно облекло, въоръжение и снаряжение, като поставиха акцент върху изворите, по които правят своите възстановки.

Двамата разказаха как се е променило облеклото и въоръжението през вековете на простолюдието, воините и аристократите. Лекцията и възстановките предизвикаха голям интерес не само сред академичната общност на ЮЗУ „Неофит Рилски”, но и сред граждани на Благоевград. Голям интерес бе породен и у студентите, изучаващи дисциплини, свързани със средновековната епоха в специалностите „Културология”, „История” и „Мода”.

За тях бе особено важно да видят Средновековието от друг ъгъл, да се докоснат до бита и всекидневието на средновековния българин. Представените възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение бяха от Първото и Второто българско царство. Събитието бе организирано от Факултета по изкуствата и Студентски клуб „Проф. Иван Дуйчев“.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно