Съпругата и дете на български гражданин са сред загиналите във влаковата катастрофа в Турция

Съпругата и дете на български гражданин са сред загиналите във влаковата катастрофа в Турция

Съпугата и детето на български гражданин са сред загиналите в адската влакова  катастрофа в турската провинция Текирдаг, съобщи Министерството на външните работи след проверка на личните данни на жертвите.

 

Институцията обяснява, че според турската статистика сред пострадалите няма български граждани, тъй като детето (чийто пол не се посочва) се възприема като турски гражданин от властите в Анкара, въпреки че е и български по право.

 

 

"Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година обаче е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. Съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин. За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до този момент те посочват в отговор на официалните ни запитвания, че няма българи сред жертвите," отбелязва институцията.

 

Генералното консулство на България в Одрин и Генералното консулство на България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени, се казва още в съобщението. Министерството изразява съболезнования на близките на загиналите пътници.

Над 25 души намериха смъртта си в тежката катастрофа.

 

Коментари към новината

Още новини от Свят