Впуснете се в кулинарно пътешествие до Алпите

Впуснете се в кулинарно пътешествие до Алпите

Мечтаете си за зимна ваканция? Няма нищо по-добро от това за завършек на зимния ден да се насладите на топла засищаща храна в комфортна атмосфера. Представете си да вкусвате неустоимо Фондю с оригинален швейцарски шоколад в уютна алпийска хижа, погалени от топлината на камина. Фондю е едно от най-известните традиционни ястия на швейцарската кухня и то трябва да присъства задължително в списъка на всеки, който иска да опита автентична алпийска кухня. Неслучайно то продължава да набира популярност и вече е една от най-любимите храни по целия свят.

Ако не сте опитвали досега алпийска храна, то наистина пропускате много. Алпийската кухня е един пъстър микс от вкусове и аромати, които могат да впечатлят дори капризният вкус на гурме ценителите. Тъй като тя е с фермерски корени, ястията на алпийската кухня са съставени от лесно достъпни семпли съставки, произвеждани от швейцарските фермери като например сирене, мляко, масло, картофи и други видове зеленчуци. Въпреки своята семплост и леснота на приготвяне, те биха изумили дори най-капризните ценители на добрата храна. В приготвянето на ястията в Алпийската кухня се залага по-скоро на свежите продукти и умело подбраните вкусови комбинации, отколкото на сложни кулинарни техники и дълъг списък съставки.

 

Ето и как се приготвя?

Фондю се приготвя директно на масата в общ съд, наречен „какелон”, като всички хора на масата се хранят от него. То е едно от ястията в швейцарската кухня, които се приготвят чрез метода на разтапяне. Какелона се постява на метална подложка, която се нагрява на спиртна лампа и в него се поставят парчета сирене Вашерин, Грюер, които се разтапят, смесени заедно с вино или швейцарска черешова ракия, позната под името Кirschwasser. Към сместа може да се добави брашно или царевично нишесте. Температурата на сместа се поддържа постоянна като не трябва да е нито твърде гореща, нито твърде студена, тъй като сиренето ще започне да се втвърдява. Преди поставянето на сирената, какелона се натърква със скилидка чесън, след което започват постепенно да се добавят сирена, като се бърка непрекъснато. Фондю се консумира като в разтопената смес се потапят кубчета хляб, месо или по-рядко резенчета картоф, набодени на дълги вилици. Има няколко вида Фондю: със сирене, с нагорещена мазнина, със зеленчуков бульон и шоколад. Соленото Фондю се сервира заедно с кисели краставички, мариновани лукчета, туршия, аспержи, задушени броколи, лук Шалот, домати конкасе, запържен бекон, мариновани гъби в бяло вино. Фондюто с олио се консумира със различни видове месо, нарязано на кубчета, както и риба и морски дарове, а във фондюто със зеленчуков бульон се потапя нарязано на тънки ивици месо и също различни видове риба и морски дарове.

Фондю с шоколад се приготвя с оригинален млечен, бял и черен швейцарски шоколад, в който се потапят различни плодове като банан, ягода, ананас, както и различни десерти като ролца от палачинки, бонбони, бисквити, маршмелоу. Доставете удоволствие на сетивата си като не пропуснете да опитате това кулинарно изкушение от сърцето на Швейцария.

Знаете ли, че не е задължително да планирате пътуване до Алпите, за да се насладите на това вкусно ястие. В Банско можете също да се насладите на истинска алпийска кухня. В ресторант Fondue можете да изживеете едно незабравимо кулинарно пътуване до Швейцария. В него се предлагат различни традиционни ястия от националната кухня на Франция и Швейцария. Те се приготвят изцяло от свежи висококачествени продукти по оригинални швейцарски рецепти, които ще ви омагьосат със своя уникален вкус.

Освен превъзходна алпийска кухня, ресторантът предлага и автентичен интериор в алпийски стил, който създава чувство за спокойствие и елегантен уют.

Приглушеното осветление, комфортните мебели, топлината от камината създават една неповторима атмосфера, която ще ви накара да се почувствате сякаш сте в хижа в Алпите.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно