Производители искат изкупната цена на тютюна за първо качество да стане 12 лева

Производители искат изкупната цена на тютюна за  първо качество да стане 12 лева

Тази година реколта ще бъде добра, въпреки проливните дъждове и градушките, коментират тютюнопроизводители. Казват обаче, че все повече млади хора се отказват от земеделието в населеното място и търсят препитание в по-големи градове в областта,съобщава БНТ.

Около 1000 декара, за които се грижат 240 семейства, са засадени тази година с тютюн в Долно Осеново.

Бисер Чавдаров отглежда около три декара, но казва, че парите, които печели от тютюн, не покриват разходите му. Много от хората в селото дори не успяват да плащат здравните си и социални осигуровки.

Бисер Чавдаров: Ние догодина мислим да се откажем, нито осигуровки дават, нито го плащат като хората. Аз имам да взимам пари от преди две години от тютюна и още не са го изплатили, как да работя.

Мая Чавдарова: То е мръсна работа и неплатена, не сме доволни, изобщо от цената, защото е ниска.

Миналата година изкупната цена за първа категория тютюн е била около 7 лв, а втора- 5 лв. Хората се надяват тази година фирмите да предложат по-добри изкупни цени, тъй като качеството му е много добро.

Димитър Сегменов: Само времето да се изчисти, тютюнът е чист, ние нямаме много болести по тютюна, очаква се хубава реколта. Цената според нас трябва да бъде някъде 12 лв, първа класа и 7 втора и 5 трета.

Производители от селото се надяват, че страната ни ще успее да намери пазари на тютюна в чужбина, за да може повече млади хора да се занимават с отрасла.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес