Здравният министър Кирил Ананиев отряза община Белица от спешна медицинска помощ

Здравният министър Кирил Ананиев отряза община Белица от спешна медицинска помощ

Здравният министър Кирил Ананиев отряза Белица и населението там от спешна медицинска помощ.

Според Ананиев, искането на Общината за разкриване на лечебно заведение е несъстоятелно, тъй като здравната система е добре организирана, а всичките 9541 души, получават адекватно обслужване във Филиалите за спешна помощ, които са в Разлог и Якоруда.

Ананиев изнесе тези факти в отговор на отправено питане от благоевградските депутати Николай Бошкилов, Елхан Кълков и Богдан Боцев.

Писменият отказ породи недоволство сред жителите и местната власт. Те иха надежда за здравен пункт, дадена им от предшественика в МЗ Николай Петров.

Народните избраници от Пиринско изтъкват, че Белица и останалите 12 население места в общината се нуждаят неимоверно от лечебно заведение, тъй като селата са планински и са отдалечени на 40 километра от Разлог и Якоруда. Според тях и кметската власт в Белица пътуването, на възрастните и болни хора е невъзможно, особено в зимните месеци, когато голяма част от пътищата са непроходими.

В отговора си министър Ананиев подчертава, че най-отдалеченото място е село Златарица, което е на 37 километра, а там живеят 100 души, което не налага нов медицински център.

Здравният спец подчертава още, че във Филиалите за спешна помощ в Разлог и Якоруда действат добре оборудвани 5 екипа, които са слабо натоварени.

Ананиев посочва в цифри, че за половин година от Белица са получени 164 повиквания към спешните медици - 115 от тях за града и едва 49 от селата в района. Според него семейните лекари в общината, които са петима, имат възможност да обслужват нормално болните пациенти.

 
 

Коментари към новината

Още новини от Политика