Хераклея Синтика вдъхнови Илияна Раева

Хераклея Синтика вдъхнови Илияна Раева

 

Известната ни спортистка Илияна Раева посети Хераклея Синтика и не можа да сдържи възхищението си от видяното. Ето какво написа във фейсбук профила си вдъхновена от разходката си  из античния град.

“Свещена земя е нашата. Където и да копнеш в България, навсякъде излизат археологически ценни находки. От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни.”

Един незабравим ден, в който се докоснахме до магията на Хераклея Синтика - древен град в недрата на Рупите. Не мога да опиша в какво безвремие изпаднахме с Наско и Славея докато се разхождахме и стъпвахме върху достолепните и мъдри камъни на възраст над 2300 години... С какъв респект и възторг се любувахме на творените от древните мраморни колони, лъвски глави, канализация, магазини, черкви, улици и площади...
Да знаеш, че стъпваш на местата, където са стъпвали митичните синти (тракийско племе), великите римляни, елините, македонците че дори и келтите. Град, завладян от Филип Македонски, който назначава за негов управител любимия си син Александър Македонски...
Беше едно истинско вълнуващо пътуване и потъване в миналото, благодарение на разказа на местния Илия - толкова вещ по темата...

Никога няма да забравя, какво прочетох в една от книгите за Ванга преди около 20 години, писани от племеницата и Красимира: “Копайте тук! Тук е историята на България!”
“Според Ванга именно тогава преди хилядолетия е изригнал вулкан. Под огнената лава е погребан античният град Хераклея Синтика и са загинали хиляди хора. Те били високи, едри и се обличали в дрехи, тънки и блестящи като станиол. Били много просветени. Реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете било потапяно във водите й. Градските порти били украсени с големи позлатени крилати животни. Тук, на това място, имало три големи храма – „Света Петка“, „Света Богородица“ и „Свети Пантелеймон“. Горещата бездна, която погълнала селището, сега ни изпраща топлите си пари, за да се лекуваме. Това са въздишките на невинно загиналите хора.
Според Ванга хребетът Кожух е ключът към разгадаването на древното ни минало. Целият град е от благороден метал и дава възможност за акумулиране и препредаване на непозната енергийност.”

Качихме се в колата изпълнени и заредени.
Мисля си... дали сме наясно, че България би могла да бъде една от най-големите туристически дестинации в света със своите свещени и сакрални местности, с археологическите си находки, с природата си, с които е надарена, ако се подхождаше с необходимата отговорност към всичката тази благословия...
Толкова ми е обидно, че за всичко това се мълчи, не се пише и не се популяризира...
Или може би е за добро, защото в това вълчо време на разпад на морал и ценностна система би било грешка...

До тук с вдъхновението на Илиянка, а сега да кажем и ние две думи. Много се пише и популяризира за Хераклея Синтика, но трябва и някой да чете, а не да вика във фейсбука:- Еврика, открих! И да си мисли,че света започва от него,толкоз!

Коментари към новината

Още новини от Любопитно