Симитли почете героите от Илинденско-Преображенското въстание

Симитли почете героите от Илинденско-Преображенското въстание

Тържествен ритуал по полагане на венци по повод 115 години от Илинденско-Преображенското въстание се състоя пред паметника „Илинден” в Симитли.

Общинари още рано сутринта почетоха паметта на хилядите загинали в Илинденско-Преображенското въстание.

Народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов поднесоха венец в памет на героите на въстанието. Директорите на СУ“Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли Таня Янкова и на Детска градина „Радост“ Теменужка Матова, както и граждани родолюбци също се включиха в поднасянето на цветя на признателност. Преоблечени в национални носии ученичките Християна и Радина разказаха на присъстващите в ранното утро за въстанието и припомниха на признателното поколение факти от историята. Под звуците на химна на Република България и с едноминутно мълчание, Кметът Апостолов, заместник кметовете в община Симитли, кметовете по населени места и всички останали притихнаха с наведени глави в знак на почит.

На днешната дата преди 115 години избухва Илинденско-Преображенското въстание. Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от членовете на ЦК свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско.

Коментари към новината

Още новини от Общество