Премиерът Борисов: Вместо спорове и бой, сега заедно с Македония честваме героите си

Премиерът Борисов: Вместо спорове и бой, сега заедно с Македония честваме героите си

С Македония направихме така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите си, които не са се делили.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония от честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

„Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите. Те тогава не са се делели. Били са се рамо до рамо и заедно са загинали“, каза премиерът.

По думите му това, че на церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български знамена дава пример в Европа. Борисов посочи, че благодарение на всички на Съвета темата за Западните Балкани е била поставена и не слиза от европейския дневен ред.

Той отчете, че страната ни е провела най-тежките преговори по време на Българското председателство. По думите му от Балканите се прави проспериращ регион.

„Да отдадем почест на тези, които са си дали живота за това да сме днес тук. С цялото си уважение към всички вас. Бог напред и ние с него“, каза на присъстващите на церемонията.

Борисов заяви още,че предстои разширяване и модернизиране на граничен пункт ГКПП-Логодаж, тъй като сега той става стратегически. Македония получи покана за НАТО, а това означава и много съвместни учения и мероприятия, така че в най-кратки срокове оправяме пункта, каза Борисов.

Македонският премиер Зоран Заев пък няколко пъти благодари на България и Борисов,че са дали силна подкрепа за развитието на Македония по пътя на НАТО и ЕС, че са помогнали за разрешаване на дългогодишния спор с Гърция за името.

Той заяви още,че от тук нататък само приятелство ще свързва двете държави.

Заев пи кафе в Благоевград следобяд в компанията на кмета Атанас Камбитов, военния министър Красимир Каракачанов и делегация от Македония.

Коментари към новината

Още новини от Политика