Следизборна оценка или кой какво спечели в Пиринско

Следизборна оценка или кой какво спечели в Пиринско

Изборите отминаха, новите депутати стягат багажа за столицата, победителите правят сметки за властта. А хората очакват да им се случи нещо хубаво след обилния дъжд на предизборни обещания. В бързането си към парламента ,нито една партийна централа в Пиринско не се сети или по-скоро не пожела да направи публичен анализ на резултатите, да посочи грешките и победите си,да направи изводи от кампанията, да каже какво ги е притеснило или зарадвало.

Иначе резултатите за региона са ясни и категорични- ГЕРБ спечели близо 37%,БСП- близо 14%, ДПС близо 15, Патриотите –близо 10%.

Ако се направи една груба статистика и сравнителен анализ с предишните парламентарни избори, то ще се види в картината, че БСП и ГЕРБ са големите победители.

Червената партия , която до преди една година бе в насипно състояние в региона, сега е удвоила резултатите си. Тя е привлякла най-много избиратели към себе си. Цифрите сами говорят, през 2014 година за БСП в региона са гласували 19 хиляди души, а сега- 36 хиляди души. Зад този силен резултат безспорно стои идването начело на партията на Корнелия Нинова, смяната на лидерите по места. И обещанието за промяна на политиката вътре в партията.

На практика БСП в Пиринско излезе на голямата политическа сцена и вече има трима депутати, а не както до сега –само един. Най-после те изпращат в парламента и местни хора, а не само парашутисти. Победата им на тези избори е важна,защото се дължи на самите тях, а не на водачът от столицата Тома Томов, който като екскурзиант обиколи региона, а местните не му разбраха посланията. Затова пък новия лидер Бошкилов успя да мобилизира структурите и да покаже,че младите лица в партията са способни.

Разбира се, старата гвардия се опита да върти и стари апаратни игрички, но това е домашно което трябва да си напишат новите водачи на столетницата.

ГЕРБ са безспорните победители в тези избори, но кампанията в региона извади и доста проблеми, които станаха видими за всички. Битката за преференции ,като че ли уби илюзията за отбор . Създаде се усещането,че някои с лакти и бутане бързат да се домогнат до депутатското кресло, и в цялото това боричкане хората , които говореха за сериозните приоритети бяха заглушени.

Преференциите като цяло отприщиха тъй наречения местнически синдром във всички партии. И показаха,че ако има чист мажоритарен вот , то изборите така ще се комерсиализират ,че ще станат като бакалия-който има пари купува, който няма –гледа.

ГЕРБ също вдига личния си резултат в сравнение с 2014 година и данните сочат,че са привлекли към себе си нови 8 хиляди души.Местната структура ,обаче реализира един рекорд в страната на този вот и той е,че само в Пиринско, ГЕРБ прави разлика от 14% с опонента си БСП. Това е най-голямата разлика в сравнение с другите области. А това е висока оценка, още повече,че партията прави този резултат след управление в коалиция. И затвърдиха резултатите си от пет мандата- успех, който заслужава адмирации.

Най-тежко е положението на Патриотите в региона. Те претърпяха сериозен шут от избирателите си в Пиринско. Преди само партия Атака правеше по един мандат, а сега три партии заедно получиха едно депутатско място. Това говори,че местните структури не са работели мобилизирано, не са били мотивирани. То се видя и в кампанията,че нямаше активна работа, партийните структури не показаха ,че са се припознали като отбор и обединение и резултатите са красноречиви.

В редиците на ДПС също имаше вълнение с появата на ДОСТ. Това ги мобилизира и успяха да повишат резултати си като намериха резерви сред ромските махали. Така в сравнение с 2014 година, ДПС увеличи електоралната си подкрепа с 2 процента.А ДОСТ без структури и кампания все пак откъсна 2 процента и за себе си в региона.

Реално погледнато на този вот, хората са били щедри към всички партии, дали са доверието си, остава сега новите депутати и фактори във властта да не го предадът и да работят в ползу роду.

Коментари към новината

Още новини от Общество