Караянчева и Разлог се поклониха пред подвига на героите от Илинденското въстание

Караянчева и Разлог се поклониха пред подвига на героите от Илинденското въстание

Разлог отбеляза 115 години от Илинденско - Преображенското въстание.

По повод юбилея Община Разлог организира церемония, която се състоя на паметника "Илинден" и започна с панихида в памет на загиналите, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото отбелязване на 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.
В знак на признателност и почит, венци и цветя бяха поднесени от инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, Председателят на ОбС-Разлог – д-р Мария Копанарова, народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Атанас Стоянов, Емил Тончев, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметовете на Разлог и Симитли, участници в събора на народното творчество "Пирин пее".
В Разлог въстанието избухва на 14 срещу 15 септември – Кръстовден. Събитията в Разлог са част от това въстание и в него участва цялото местно население. Над 200 души са убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия /днес Разлог/ - местния център на въстанието. Разбити са безброй съдби, който може бяга през Рила планина и търси спасение в Майка България.
„Разлог и региона става съпричастен към величавия опит за национално обединение и плаща висока цена за това. Но жертвите не са напразни, те приближават с още една крачка Разложкия край към Освобождението“ – каза в словото си инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог.

Коментари към новината

Още новини от Политика