Производителите ще вдигат цените на земеделската продукция заради дъждовете

Производителите ще вдигат цените на  земеделската продукция заради дъждовете

Заради проливните и продължителни валежи в Югозапада, много лозари от Благоевградско са притеснени за реколтата.

Градушките са унищожили напълно част от насажденията в някои селски райони, а оцелелите са застрашени от различни болести, казаха от Областната служба по земеделие в Благоевград.

Гниенето и маната са най-опасни за гроздето в това време от годината, а дъждовете са предпоставка за развитието на тези болести по лозите.

До 12-16 часа след спиране на дъжда, лозовите масиви и овошките трябва да се пръскат с медсъдържащи препарати или да се наторят с бързи действащи азотосъдържащи торове. Пръскането трябва да е много често, казват специалистите и подчертават, че земеделците са притеснени и заради финансовите разходи.

Градушката пък унищожи над 2 хиляди дка лозя в селата Бучино и Българчево, община Благоевград. На 90% са съсипани в тези села и останалите насаждения. А стопаните се оказаха без застраховки срещу подобно бедствие.

Заради дъждовете и градушките повечето производители предсказват по-високи цени на селскостопанската продукция и то точно преди старта на бурканиадата, когато хората започват да пазаруват масово за зимнината.

 

Коментари към новината

Още новини от Бизнес