Стара казарма даде бъдеще за милиони на община Симитли

Стара казарма даде бъдеще за милиони на община Симитли

 

Едно от най-големите военни поделения на Пиринско се намираше почти в центъра на град  Симитли. Закриването му бе прието със смесени чуства от местните. В хангарите му имаше стотици танкове, които бяха нарязани за скрап, а една част дарени на Македония. Стотици военни бяха съкратени , а след ликвидацията на казармата,  влезе разрухата. 67 сгради  разположени на 165 670 кв.метра се разпадаха . Но дойде време за конверсията и община Симитли максимално се възползва да намери най-печелившата формула за златния имот.

Така докато едни общини превръщаха старите казарми в паркове, Симитли преустрои терена по проект  на ЕС за конверсия на бившите военни бази, в огромна производствена база.

Така общината получи средства и от ЕС и от министерство на регионалното развитие, за да реализира целите си , а идеята бе  проекта да стане модел за цяла Югоизточна Европа.

И така  начинанието стартира през 2005 година, а днес 13-години по-късно зоната е неузнаваема и отесняла.

През последните години има огромен инвеститорски интерес към промишлената зона,даже има бизнесмени, които местят  бизнеса си от един град в община Симитли.

    „За една година бяха реновирани здравите сгради на старата казарма, бе подменена водопроводната и канализационна системи, бяха асфалтирани 90% от улиците в зоната, бяха разрушени онези халета, които бяха станали опасни и бе направен малък басейн с пречиствателна станция,разказва ни кмета  на общината Апостол Апостолов.

И уточнява важна подробност- по проекта е имало условие 10 години устойчивост  и общината не е имала право да продава земята и всичко се е отдавало под наем.

„Народопсихологията на българина е такава,че не е ли негово ,не иска да инвестира и това доведе до забавяне в развитието на зоната. Но след изтичането на този срок, интереса към зоната нарастна бързо. Започнахме да продаваме и буквално стана бум на инвеститори. Към момента имаме изградени в напълно завършен и работен вид 7 предприятия, има и къща за гости,  строят се още три малки предприятия и отделно се подготвят документите за още 5 фирми . Така ,че цялата зона е в ръцете на бизнеса. Проблем е,че имаме още запитвания от фирми и интерес, искат да инвестират, и ни трябва още земя. Затова искаме да разширим зоната и се надяваме да се споразумеем с военното министерство и да приобщим към промишлената зона  старите военни погреби, за да удовлетворим  инвеститорите. Земите на бившите погреби са още 176 дка и така ще удвоим промишлената зона. Ние не желаем да връщаме нито един човек, дошъл да инвестира в общината, казва кмета Апостолов.

В бившата казарма се намира  най-голямото предприятие за производство на камини и инсталации  на пелети , което тази година се е разширило и е построило още един цех. Работят 150 човека , с много добри заплати. А разширението ще поеме още 100 работника. Предприятието е модерно и европейско. До него се намира още  една фабрика на фирма „КВТ Констракшън” ООД, която е дъщерна на холандския холдинг KWT Group и е построила  производствена фабрика за шлюсели. Има и предприятие за захарни и сладкарски изделия, фотоволтаичен парк, хлебарски цех и други.

За старата казарма напомня само портала, чието КПП е превърнато в офис за тъжни ритуали, а собственика така се е замогнал,че е построил и собствения си дом в билзост. И е оставенедин стар комин, който да напомня какво е било някога.

Собствениците на предприятия  до един имат един и същи разказ-казват,че са обиколили доста общини преди да дойдат в Симитли. А тук акостирали,защото открили освен добра база ,но и  добро отношение на общината към тях,чиновниците не ги тормозели  с бумащини и разкарвания по канцелариите.

А кметът директно казва- тук са,защото ние не рекетираме фирмите, напротив , има чиновник, чието задължение е всеки ден да звъни на инвеститорите и да ги пита –имат ли проблем и от какво имат нужда. Обгрижваме ги и затова и има интерес към общината.“

Промишлената база е решила и проблема с безработицата, тук тя е сведена до минимум , дори има работници, които са зарязали гурбетчийството и са се върнали у дома,защото са получили добро заплащане  в местните фирми.  Даже има недостиг на работна ръка и някои от фирмите си возят работещите с бусчета от съседни общини.

„Ефектът от проекта за конверсия е огромен, в момента вече имам над 10 инвестационни намерения и за втората база-бившите военни погреби, които очакваме да получим, за което общината казва едно  огромно благодаря на министъра на отбраната ,защото това е изключително важно за  симитличани,казва кмета.

А местните пък се смеят и добавят-по-добре е да правим бизнес, а не война.

А инвеститорския интерес  нараства и заради бъдещата магистрала Струма, която ще минава през общината ,ще има 6 пътни възела и стратегическото и разположение-близо е до три КПП-та и на 110 км.от столицата, на 40 км. от Банско,  я прави още по-привлекателна.

Със строителството на АМ“Струма“ в участъка се очаква фирмите-строители да базират близо 2 хиляди работника в Симитли. Те ще трябва да бъдат изхранвани и обгрижвани, така че симитличани очакват в бъдещите години да повишат стандарта си на живот.  

автор-Светлана Василева,в.ТРУД

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество