Екстрадират благоевградски убиец от ЮАР,осъден у нас за убийството на студент

Екстрадират благоевградски убиец от ЮАР,осъден у нас за убийството на студент

В Република Южна Африка днес е задържан Вили Георгиев, български гражданин, признат за виновен в умишлено умъртвяване на студента Стоян Балтов през 2008 г. в дискотека „Амнезия“ в Студентски град. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Вили Георгиев, който е племенник на известният благоевградчанин Н. Доганджийски - "Колевеца" е осъден на 18 години затвор при първоначален „строг“ режим от Софийски апелативен съд.

Присъдата на Георгиев е потвърдена от ВКС. Наказанието не е приведено в изпълнение, тъй като лицето се е укрило.

В хода на издирвателните действия е установено, че местонахождението на Георгиев е в ЮАР. По повод на тази информация, през 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил молба за екстрадиция до министъра на правосъдието на ЮАР. На основание на молбата, българският гражданин Вили Георгиев е задържан.

Предстои разглеждане на делото на 20 август 2018 г. от съда в Порт Елизабет, ЮАР.

След приключване на производството, министърът на правосъдието на ЮАР следва да издаде заповед за екстрадиция и връщането на Георгиев в Република България, уточняват от прокуратурата.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека в Студентски град след жесток побой с ритници по главата и тялото. Престъплението беше извършено от трима младежи – Александър Данаилов, Светлозар Стоянов и Вили Георгиев, тогава на възраст 20-21 години.

Делото приключи с присъди през лятото на 2013 г. Данаилов и Стоянов получиха по 18 г. затвор, а Георгиев беше оневинен. Тогава първите двама бяха бяха на свобода под парична гаранция, а Вили Георгиев – под домашен арест. Двете следващи инстанции се произнесоха през 2014 г.: през април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на Александър и Светлозар, но осъди и Вили Георгиев на 18 г. затвор.

През декември 2015 г. Върховният касационен съд потвърди присъдите, но в затвора влезе само единият от осъдените – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България. Двамата бяха издирвани от Интерпол с червена бюлетина.БТА

 

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред