В Симитли избират най-гласовит петел на уникален парад на пернатите

В Симитли избират най-гласовит петел на уникален парад на пернатите

В Симитли ще избират за поредна година най-гласовит и герест петел на парад, който е уникален и се провежда само в тази община. Този път дефилето на пернатите мъжкари ще бъде навръх Великден.

На 8-ми април, на площада в град Симитли ще се съберат петльовци от цялата община. А за най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали. Право на участие има всеки мъжага от кокошарник в община Симитли, казват организаторите.

Преди дефилето на петли, деца ще се състезават с колела по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране с „опасен товар” (сурови яйца). Веднага след петлите е традиционната борба с Великденски яйца, след което мъже ще мерят сили в състезание за теглене на яйце-гигант. Предизвикателства има и за дамите- Надиграване с ръченица. Веднага след Великденските игри, самодейните танцови състави и изпълнители от община Симитли са подготвили голям спектакъл.

Община Симитли организира първия по рода си парад на петлите през 2012 година. Идеята за организацията тогава бе провокирана от вечния спор „Кое е първо? Яйцето или кокошката?” и факта, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца има петелът.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно