Обновена!Циганска банда е нападнала Роженския манастир, издирват се в района на Петрич и Сандански-подробности около случая

Обновена!Циганска банда е нападнала Роженския манастир, издирват се в района на Петрич и Сандански-подробности около случая

Банда от шестима маскирани мъже е  нападнала Роженския манастир край Мелник и са извършили дръзки действия в търсене на златно съкровище.

Мъжете са бил от ромски произход, се е видяло на видеокамерите заснели наглото нахлуване. Те се появили пред портите на манастира около 20 часа. В него имало само един свещеник, който им казал,че вече затворено. Но те го изблъскали, отчето бил повален на земята, а после довлачен до църквата. Там е бил завързан с тиксо за стол. Отнет му е и мобилния телефон.

Циганите носели кирки и лопати. Веднага се насочили към зида зад иконостаса и започнали да копаят дупка,разказал отчето пред разследващите.

Близо час бандата копала, след което си събрали инструментите и си тръгнали.

Отчето успял да се развърже, но се чудил как да съобщи и викне полиция,защото нямал телефон. После успял да се свърже по интернет с познат и така е подаден сигнал за нахлуването.

Полицията е направила два огледа на манастира. Установено е,че вътре е имало монтирани около 20 камери, 11 от които са били счупени от бандата. Но другите са заснели лицата на извършителите,както и техните действия.

„Вярвам,че престъпниците  ще бъдат заловени, лицата им се виждат доста ясно на записите. Само на главите са имали качулки, вероятно са някакви иманяри и са се вързали на стари приказки за закопано имане. Аз лично не вярвам,но хората от години говорят,че в зидовете на манастира имало зазидани жълтици, разказа кметът на село Рожен Сашо Филипов.

Възможно е обаче и циганската банда да е действала по чуждо поръчение.

  

Свещеникът Теофил, който е бил сам в светата обител, е замествал титуляра за ден-два. Той пристигнал от Хаджидимово, за да замести колегата си, когато му се е случило стресиращото преживяване. Той е прегледан от медици, няма наранявания, само е доста бил стресиран, разказа кмета Филипов. Отец Теофил е бил разпитан два пъти от полицията, след което си е заминал.

 

Коментари към новината

Още новини от Право и ред