За час футболни фенове и граждани събраха пари за подмяната на счупеното стъкло на МКК в Благоевград

За час футболни фенове и граждани събраха пари за подмяната на счупеното стъкло на МКК в Благоевград

Точно за един час феновете на „Пирин“ и „Миньор“ – Перник, заедно с жители на Благоевград и селата, събраха необходимите средства за подмяната на счупеното стъкло на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“.

Напълно доброволно, те решили да подкрепят четиримата души, двама от които служители на Община Благоевград, установени от полицията като извършители на вандалската проява.

Актът на съпричастност предизвика разнопосочни мнения в социалните мрежи. Част от хората подкрепят събирането на средства, но други са категорични, че виновните трябва да си понесат отговорността и сами да заплатят щетите.

„За едни това може да е „вандалски“ акт, за други не. Едно действие/деяние/ винаги има две страни, повърхностно и вътрешно. За нас това бе изказване на позиция относно македонския въпрос, в който за съжаление политиците са пасивни. Един символичен акт на възмущение срещу унижението на българската държава от страна на властите в РСМ. Последната година чухме много думи, но не видяхме нито едно действие за защитата на националното ни достойнство! На някого може и да не се хареса, но личното ни мнение по така наречения „македонски културен клуб“ ,е че той бе открит за опопиване на почвата, докъде може да бъде прокаран „македонизма“ в България, е Людмила доказа, че при нас той няма да мине. Това наше деяние показа в крайна сметка и нашата правота, защото посланието ни за пръв път беше чуто от самозабравилите се политици. Хората най-сетне се сплотиха по този болезнен въпрос и изпратиха сериозно послание на българското правителство. Между хората в България и тези в РСМ няма омраза. Тя се създава изкуствено на държавно/политическо/ ниво подпитано от нечии геополитически интереси. Единственото, за което съжалявам, е че причинихме неудобство на собственика на помещението, на когото вече въстановихме щетата.Когато властта мълчи, народа започва да говори! Както някога е казал апостола на свободата: „Дела трябват, а не думи““, написа във Фейсбук Николай Иванов, един от общинските служители, задържан за деянието.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество