Над 16 хиляди са вече жертвите от земетресението в Турция и Сирия

Над 16 хиляди са вече жертвите от земетресението в Турция и Сирия

Над 16 хиляди са вече жертвите на разрушителното земетресение на турско-сирийската граница и последвалите вторични трусове. Загиналите в Турция са най-малко 12 873, а в Сирия - 3162.

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че без подслон, вода, горива или електричество много от оцелелите могат да загубят живота си.

Смята се, че силното земетресение, което разлюля района в понеделник, е засегнало около 23 милиона души, сред които много деца. СЗО заяви, че има опасност от вторично бедствие, което може да навреди на повече хора от първоначалното земетресение.

Хиляди хора са се подслонили в колите си или палатки, тъй като се страхуват или им е забранено да се върнат по домовете им.

Спасителите продължават усърдната си работа, но надеждите избледняват за мнозина, които все още са в капан под развалините.

Вече изминаха 72 часа - времето, за което има вероятност хората да бъдат спасени. Изключително студените условия намаляват вероятността повече хора да оцелеят.  

  инфраструктурата на нацията.

По данни на правителството засегнати са близо 300 000 сирийци, като повечето е трябвало да напуснат домовете си. Обособени са 180 места за спешно настаняване. Хиляди хора остават в неизвестност.

Турските власти съобщиха, че работят за отварянето на още два гранични пункта на границата със Сирия, които да помогнат за достигането на международна помощ до страната.

Междувременно стана ясно, че първият конвой от шест камиона с хуманитарна помощ за Северозападна Сирия вече е на път и се очаква да премине южната турска граница още днес.

Разраства се вълната на солидарност, която включва доброволци, материална помощ и финансови средства, включително от България. Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро собствени средства на Турция и Сирия, а през март ще организира донорска конференция.автор- БНР

Коментари към новината

Още новини от Свят