Благоевград ударен с нова санкция от 1,5 млн. лв. за анаеробната инсталация

Благоевград ударен с нова санкция от 1,5 млн. лв. за анаеробната инсталация

Община Благоевград получи нов финансов удар от 1,5 млн. лв., навлечен на благоевградчани от поредния проект на екскмета Атанас Камбитов.

Броени дни след като стана ясно, че дължим 2,5 млн. лв., пак „наследство” от екипа „Камбитов”, за плувния басейн в кв. „Еленово“, който струвал 2 пъти повече от заложената му стойност в обществената поръчка през 2014 година, Върховен административен съд обяви окончателно, че общината дължи на Министерството на околната среда и водите 10% корекция от отпуснатите 26 674 000 лв. без ДДСза изграждане на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Корекцията е заради дискриминационни условия за кандидатите да изпълнят мегапроекта, който бе един от 3-те анаеробни инсталации, получили финансиране по едно и също време, наред с Бургас и Русе.

Самата процедура за избор на изпълнител бе открита в последните дни от кметуването на Камбитов – през август 2019 г., а на 28.04.2020 г. наследникът на кметския пост Румен Томов сключи договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Балканика биогаз“ с управител Аглика Георгиева. Управляващият орган на програмата, по която Благоевград получи сумата, направи 2 проверки на проекта, като първата завърши с финансова корекция от 5%, а втората добави още 5%.

„Тъкмо успяхме да приключим 2022 г. със спестени 1 млн. лв., сега идва този нов дълг от 1,5 млн. лв. и трябва да мислим как и него да изплащаме”, коментира вчера пред „Струма“ настоящият кмет на Благоевград Илко Стоянов. Надеждата му е, че понеже парите ги дължим на държавата, плащането може да бъде забавено, но все някога МОСВ ще представи сметката.

Междувременно анаеробната инсталация върви бавно. Според Илко Стоянов тя трябва да бъде завършена до края на тази година, но със сигурност строежът й ще бъде удължен. Благоевград се опитва да съдейства за мегапроекта по всички възможни начини – преди 2 месеца общината пое два дълга от Фонд ФЛАГ за финансиране и рефинансиране на извършени дейности, но според  Стоянов  в сумата не са включени вторите 5% от наложената корекция, която общо е над 3 млн. лв./Струма.бг/автор-Ваня Симеонова

Коментари към новината

Още новини от Общество