Изграждат храм „Свето Възкресение Христово“ в село Драката,сбъдна се дългогодишна мечта на хората

Изграждат храм  Свето Възкресение Христово  в село Драката,сбъдна се дългогодишна мечта на хората

 Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим положи вчера основния камък за изграждането на храма „Свето Възкресение Христово“ в село Драката, община Струмяни.

Това е една дългогодишна мечта на местните жители и вчерашния ден за тях бе истински празник.

 На церемонията дойде цяло село,  кметът на Община Струмяни г-н Емил Илиев, г-жа Петя Тасева - зам. кмет стопански дейности на община Струмяни, г-н Иван Секулов – секретар на община Струмяни, представители на Общински съвет Струмяни, кметове, кметски наместници, граждани и гости на общината.

Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев  сподели, че е изключително радостен за случването на това благоугодно дело, което e венец на желанията на жителите на с. Драката, благодарение на които започна цялата инициатива.

 Кметът благодари на общинските съветници от Общински съвет Струмяни и на гражданите на община Струмяни, че въпреки всички трудности днес е факт полагането на камъка на мечтания храм.

 Г-н Емил Илиев сподели, че “...Това е проект, който жителите на с. Драката ще оценят и с оглед на това, че в селото има много деца, които са бъдещето както на селото, така и на община Струмяни, ще даде нова надежда и вяра."

След полагането на първия камък и благославянето, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим сподели: “В рамките на две последователни години за втори път отслужваме тук водосвет, което означава, че работата по строителството на храма върви в своя ход. Днес, ние се намираме около и в изкопа, в които ще положим основите на храма, полагайки основния камък, една важна част от благославянето на началото и основополагането на един храм. С Божията помощ, се надяваме, строителството да започне и да върви безпрепятствено. Молитвите, които отправихме, бяха именно в тази посока - Бог да укрепи ръцете на строителите, за да могат с помощта и на ангела пазител, когото призоваваме, да бъде заедно с тях, да изградят бързо този храм, който всички очакваме. За да можем според канона и правилата на църквата  след това да го украсим и осветим. Радостта ни от новия храм ще бъде пълна, защото всеки нов храм, особено с такова посвещение на “Възкресение Христово“, означава радост за едно населено място, за всички хора, които живеят в близост до околността на храма.

Имаме увереност, че всичко това доколкото от нас по човешки зависи и е възможно да стане ще бъде направено, особено след като общината в лицето на кмета г-н Емил Илиев, ни уверява, че имат готовност и полагат усилия да намерят всички възможни начини да се подпомогне финансово изграждането на храма.

Уверен съм, че мнозина също биха се включили със средства, с труд или всеки с каквото може да допринесе за това строителство, да върви и да не спира. От страна на църквата, също ще се опитваме да намерим средства и да привличаме помощ, така че да няма никакви затруднения и недостиг при изграждането на храма.

Да дарява Господ здраве, спокойни времена и мир. Там където мирът е нарушен се молим да бъде възстановен, а там където все още го имаме да не го изгубим. Упованието ни е в Божието милосърдие и Божията закрила! Бог да пази всички!“

Жителите на с. Драката от много години желаят изграждането на храм и в тяхното село, защото именно вярата в Господ е съхранила българската нация в най-тежките моменти. Когато на човек му е тежко и когато иска да благодари за полученото щастие, той търси подкрепата и благословията на Бог.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество