В Рибново училището отесня,деца учат в столова,работилница и коридори

В Рибново училището отесня,деца учат в столова,работилница и коридори

В училището в село Рибново има огромен недостиг на пространство, за разлика от други където има дефицит на ученици.

От години училището  се мол за финансиране,за да разшири базата си с още един корпус и да приюти всички. Проект има, но трябват 6 млн.лева за изграждането.

Манчо Джуркин, който е директор на СУ „Йордан Йовков”, обясни, че в момента при тях учат  500 деца в 38 паралелки, а те си делят 16 класни стаи. В училището всяка свободна площ е превърната в импровизирана класна стая. В столовата учат два класа едновременно, учи се в коридори, работилниците  и пак не стигат 4 стаи.

Учениците ходят на училище на две смени, нещо което отдавна е забравено в другите школа по страната. А директорът казва,че ако нищо не се промени,то през следващата учебна година може да се учи и на три смени.

В Рибново няма демографски проблем, младите се женят, мъжете ходят по чужбина, но жените си остават в селото, раждат деца и тук ги отглеждат. И въпреки,че има масова тенденция момичетата да сключват брак на 16 и 17 годишна възраст, което означава че напускат училище, то те продължават образованието си като ученици на индивидуална форма на обучение. Такива са около 40 души.

Коментари към новината

Още новини от Общество