Църквата в Кресна ще получи като дарение икона на свети Иван Рилски, изработен от пясък от седем пустини

Църквата в Кресна ще получи като дарение икона на свети Иван Рилски, изработен от пясък от седем пустини

Храм „Свети Иван Рилски“ в Кресна очаква на Благовещение дарение на икона на своя покровител, изработена от пясък, събиран от седем пустини, каза за БТА архиерейският наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев. Иконата ще бъде осветена и поставена за поклонение за постоянно в храма в Кресна.

Дарителят е избрал храма, защото носи името на свети Иван Рилски, тук има постоянен поток от хора, а църквата е винаги отворена, допълни отец Георги Танчев. 

За БТА дарителят на иконата Иван Слаев, който е родом от Банско, но от години живее и работи в столицата разказа, че иконата е подарък от негови скъпи приятели по повод 50-ия му юбилей. „Почувствах, че трябва да даря тази икона, да бъде тя близо до хората, това е моето вътрешно усещане“, разказа Слаев, който е вярващ човек. Получил е насока от свещеник в Банско, който му е разказал, че храмът в Кресна е наречен на свети Иван Рилски. 

За иконата знам малко, знам, че е направена от пясък, събиран от седем пустини по света, а числото седем има силна символика в християнството, то е числото на сътворението, каза още Иван Слаев. Неговата воля е иконата да е в действащ храм, където всеки ден към нея ще се отправят молитви. 

БТА

Коментари към новината

Още новини от Общество