Кметът на община Струмяни: Въпреки кризите в държавата, ние успяхме да привлечем инвестиции за 14 млн.лева

Кметът на община Струмяни: Въпреки кризите в държавата, ние успяхме да привлечем инвестиции за 14 млн.лева

 

„Изминалите две години не бяха никак лесни за община Струмяни. Липсата на редовно правителство се отразява не само на малките, но и на големите общини за нормалното функциониране на местната власт. Несигурността влияе пряко и върху хората, а забавянето на бюджет вече втора година е един от големите проблеми за нормалната работа на общините, но ние продължаваме да изпълняваме с постоянство и визия нашата инвестиционна програма от последните четири години.

Това каза кметът на община Струмяни Емил Илиев като равносметка за последната година и половина. Той направи един своеобразен отчет пред жителите по повод празника на общината.

„Опита, които натрупахме през тези три мандата управление е много важен и не случайно през изминалата година и половина привлякохме инвестиции от 14 милиона лева, свързани с промяна на инфраструктурата и благоустрояване на населените места в общината,каза още той в речта си.

В нея той очерта и най-важните обекти, които ще направят общината с европейски облик.

„Предстоящото изграждане на пречиствателна станция, която е в ход процедурно ни отваря възможности за реконструкция и изграждане на нова подземна инфраструктура за водопровод и канализация.

Продължаваме с изграждане и асфалтиране на улици и тротоари в населените места от общината в с.Струмяни, с.Микрево, с.Илинденци, с.Горна Крушица, с.Каменица. Предстои изграждането на мост над река Каменишка за по-добър достъп до новоизградения социален комплекс за хора с психични разстройства по ОП “Региони в растеж” и асфалтиране на пътя между селата Цапарево и Гореме за да вървим успоредно с благоустрояването и на малките населени места в магическия район на Малешевието.

…Предстоящото отваряне и стартиране на ГКПП “Клепало“ ще бъде възможността на жителите на нашата общината да се отворят към съседната нам братска Община Берово в Република Северна Македония за бизнес, туризъм и нови приятелства.

ГКПП “Клепало“ между Струмяни и Берово беше определен като стратегически проект по оперативна програма ИНТЕРРЕГ “България-Северна Македония” с което беше осигурен 30% процента от общия бюджет на програмата, което е приблизително около 10 милиона евро.

Министерски съвет прие решение за определяне на ГКПП “Клепало” като национален обект с приоритетно развитие. Това е един от значимите проекти не само за община Струмяни и съседните общини, но и за общините от другата страна на границата, което ще способства за развитието на туризма, бизнеса и свободното придвижване на стоки и хора.

До края на месец юни трябва бъде изготвен и предаден окончателният проект за пътя до гранично-пропускателният пункт, да бъде изготвена оценка за въздействие върху околната среда, след което да започнат строителните дейности“.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество