Елешница, Баня, Годлево и Горно Драглище отбелязаха с богати празнични програми Великден

Елешница, Баня, Годлево и Горно Драглище отбелязаха с богати празнични програми Великден

В първия ден на Великден село Елешница отпразнува своя празник със страшни танци на кукерски групи, с пъстри хора и забавни скечове, подготвени от трите махали на селото-„Гуджилец“, “Плаж махала“, и “Средната махала”.

Началото на веселието бе поставено от кмета на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и кмета на село Елешница г-н Сашо Мицин, които приветстваха всички жители и гости на Великденския кукерски карнавал.

И тази година, по традиция от незапомнени времена, злите сили бяха прогонени от елешничките “старци“ (кукери), които възкресиха добротата в хората. Млади и стари пазители на традициите от Елешница и цялата страна обгърнаха площада пред кметството, облечени в български носии и преобразени като митични, и забавни същества, а разложките земи за пореден път бяха огласени от тъпани и зурни, звънци и хлопки. Освен с традиционните дълги кожи, добре пазени и подготвяни цяла година за Великден, участници привлякоха вниманието със смешни сценки. Страшни „старци“ и войни от миналото, представители на Горната махала, които пристигнаха в обежище на викинги и „влак Септември- Добринише“ станаха най-голямата атракция по време на карнавала, а „Тинки Уинки“ от Долната Махала играха с малки и големи деца. Преди големия финал, Средната махала пристигна с най-малките участници в карнавала и пресъздаде сценка от филма „Ало, Ало“.

/ Официални гости на събитието бяха кметът и зам.-кметовете на община Разлогкметът на село Годлево г-жа Величка Алуминова и г-жа Росица Чатлабашева, кмет на село Бачево/

В неделя на сцената на Старта Българска (римска) баня самодейците към Народно читалище „Просвета-1908“ пресъздадоха вековната традиция, че Великден в Баня се празнува четири дни. Танцовите и певчески състави на селото бяха подготвили феерия от носии, цветове, музика и танци, с които предадоха символиката на числото, свързано с раменете на христовия кръст или сезоните през годината.

Като част от концертната композицията, „през първия ден“ Женска фолклорна група към читалището раздадоха шарени яйца, а символиката на втория ден бе пресъздадена с влизане на каруци и камбанен звън. Детски и мъжки игри се играха в предпоследния ден, а по повод края на празника, бе издигната и емблематичната баненска кула на момци, в български носии, заобиколени от момичета в кошули, което сложи край на четвъртия ден.

Емоциите и вълненията от празника в  Баня бяха бяха приветствани от кмета на село Баня – г-жа Магда Първанова, инж. Венцислав Гърменов кмет на община Разлог и десетки жители и гости на селото.

Официални гости на събитието, организирано от Кметство село Баня и Народно читалище “Просевта-1908” село Баня, бяха кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и зам.-кметовете г-н Иван Гюров и г-жа Гергана Колчева-Фарфарова

Коментари към новината

Още новини от Общество