Напрежение предизвика днес заповед на кмета Стоянов за събаряне на незаконен кучешки приют

снимки- Радио Благоевград и община Благоевград
снимки- Радио Благоевград и община Благоевград
Община Благоевград предприе действия по премахване на незаконно изградени клетки за кучета в с. Логодаж.
Тази сутрин започна демонтиране на съоръженията, построени от Бойко Гренцке, за които няма необходимите документи и за които не са правени опити да бъдат узаконени.
„Тук не говорим за приют за безстопанствени животни, става въпрос за депо за разпространение на кучета, които периодично биват пускани в центъра и кварталите на града. Част от тях проявяват агресия и нападат хора, не са малко и случите на ухапани деца“, коментира по време на пресконференция кметът Илко Стоянов.
Той подчерта още, че условията в незаконния приют не отговарят на необходимите изисквания за хуманно отглеждане на животни и една клетка до момента е била обитавана от няколко кучета.
При направени проверки е установено и че част от кучетата, настанени на място са регистрирани в други градове, сред които София, Кърджали и т.н., след което са пренесени на територията на община Благоевград.
„Има определени хора, които протестират срещу предприетите действия от страна на Община Благоевград. Трябва да е ясно, че те всъщност протестират срещу прилагането на закона. Аз като кмет чисто и просто спазвам правилата, в противен случай хаосът е неизбежен“, заяви още Илко Стоянов.
След премахване на незаконните постройки Община Благоевград има готовност да настани четириногите в общинския приют за безстопанствени животни, където ще бъдат положени необходимите грижи за тях, в случай че хора или неправителствени организации не поемат отговорност за отглеждането им.
Припомняме, че през есента на миналата година при съвместна акция на МВР и Община Благоевград бе установен и пренос на кучета чрез неспециализиран автомобил от незаконния приют до стария гробищен парк.
По време на пресконференция кметът заяви, че Община Благоевград ще подкрепи всяко намерение за изграждане на приют тогава, когато са спазени всички законови процедури.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество