Цеца Величкович, Деспина Ванди, Васил Найденов и Силвия Кацарова -част от изпълнителите включени в лятната програма на община Благоевград

Цеца Величкович, Деспина Ванди, Васил Найденов и Силвия Кацарова -част от изпълнителите включени в лятната програма на община Благоевград
Концерти, фестивали, изложби в различни жанрове част от културния живот в Благоевград, South West Festival - Balkаn еdition ще заложи на Балканския темперамент, изложба "Живите динозаври" ще бъде атракция в парк "Бачиново"
Богата програма ще разнообразява културния живот в Благоевград в пролетните и летните месеци на 2023 година. Събитията за предстоящия сезон бяха анонсирани на пресконференция от кмета Илко Стоянов, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград и от управителя на общинското предприятие „Арт стейдж енд фест“ Иван Иванов.
Класическа и джаз музика, балкански ритми, редица изложби и фестивали, редуващи се в зали и на открито на различни локации в Благоевград ще направят предстоящия сезон незабравим. Второто издание на големия музикален фестивал South West Festival ще бъде Balkаn еdition.
„Фестивалът ще се проведе на 8 и 9 септември в парк „Македония“, в рамките на който ще бъдат поканени балкански звезди от световна величина. Опитваме се да утвърдим Благоевград като фестивален град, а South West Festival дава гъвкавост, маневреност и възможност. Най-важното е, че марката е собственост на Община Благоевград“, каза кметът Илко Стоянов.
„Да се работи с публични средства се оказа изключително голямо предизвикателство, опитваме се да съобразяваме културната програма с бюджета, с който разполагаме. След като миналата година на концерта на Горан Брегович 7000 души пяха със сръбската звезда, това ни провокира да направим едно балканско издание на горещия южняшки темперамент. Звездите, с които са договорени участия са Цеца Величкович и Деспина Ванди, гръцка изпълнителка, която се харесва от няколко поколения.", каза Силвия Домозетска, която разкри подробности около идеята за организирането на Balkаn еdition.
В културния календар на Община Благоевград неизменно присъстват честванията на 24 май, когато е и празникът на града. Предвидена е изключително наситена програма, включваща парад на училищата, обеден концерт с участието на читалищни и ученически състави и детски школи. Вечерният концерт е традиция, а за тази година гост-изпълнители са Силвия Кацарова и Васил Найденов.
Фестивалът „Шарено цвете“ в края на месец май ще прелее естествено в празника на децата - 1 юни.
Месец юни ще започне с четири джаз вечери под звездите, отново локацията е парк „Македония“. Концертите са посветени на 30-годишнината на Биг Бенд - Благоевград. Любителите на джаза ще чуят изпълненията на Васил Петров, Христина Кацарска и Мариана Костова, солисти, които през годините са правили успешни концерти с музикантите от Биг Бенд. Поканени са и други популярни и утвърдени български джаз музиканти. Цялата концепция е приемственост на поколенията. Ще има и няколко уъркшопа за млади музиканти.
През месец юни ще се проведе и утвърденият вече фестивал „Талантино“, който отправя поглед към децата актьори. Отново в първия месец на лятото, когато ухае на липи, доброто настроение ще бъде провокирано с Дни на класиката с Камерна опера - Благоевград.
Юли месец жители и гости на града ще бъдат привлечени с танци на открито, с Лятната детска академия на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, която ще стартира в началото на юни. През юли е и традиционният художествен пленер, който привлича художници от страната да творят в Благоевград. Август месец културният календар на Община Благоевград предвижда отново кино на открито, което се радва на изключително голям интерес.
Фестивалът на лютеницата, който стартира миналата година ще бъде разнообразен. Предвижда се кулинарните майстори да заложат и на други вкусове, но отново следвайки идеята на фестивала - бавната и здравословна храна..
Парк „Бачиново“ е предпочитано място за отдих, но месеците август и септември изложбата „Живите динозаври“ ще му даде една по-различна визия. В горната част на парка над 30 фигури на динозаври от 4 до 7 метра, няколко движещи се пеперуди ще привличат вниманието и любопитството на посетителите.
Септември ще започне съвсем естествено с The Brava Balkan Fest и ще завърши с концерт в зала „Скаптопара“ на известния барабанист Иън Пейс от легендарната група „Дийп Пърпъл“.

Коментари към новината

Още новини от Любопитно