Изложба „НаРодно везбено изкуство“ в музея на Разлог

Изложба  НаРодно везбено изкуство  в музея на Разлог

Заповядайте на 12 май от 15:00 часа в Исторически музей – Разлог за да открием гостуващата изложба „НаРодно везбено изкуство“ на Национален исторически музей
Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX век, при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX век. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Софийско, Самоковско, Дупнишко, Плевенско, Македония.
Създаването на прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона и увличането по „родното” наследство, характерно за първите десетилетия на XX век. В България интерпретацията на везбените традиции намира място в тогавашното градско облекло и в модерните сред интелектуалния елит през 20–30-те години т.нар „български салони“ в градските домове.
В изложбата могат да се видят експонирани покривки със самоковска и дупнишка орнаментика, част от които са свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско – ктитор на Зографския и Хилендарския манастир и сочен от някои изследователи за брат на Паисий Хилендарски. Показана са и уникални експонати, битували в семейството на Екатерина и Петко Каравелови. Чантичката, вероятно употребявана от тяхната дъщеря Виола Каравелова, е с апликирани върху черен фабричен плат части от колани от Софийско. От дома на Каравелови е и покривка за стол, в която хармонично са съчетани детайли от шевици от македонски ризи от района на Битолско и Прилепско.

Всички показани в изложбата експонати са част от колекции „Шевици“ и „Тъкани“ на Националния исторически музей.
Изложбата е реализирана като част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“.
Това е нейното пето гостуване в музеи и галерии извън Националния исторически музей.
Изложбата може да бъде видяна в залата за временни изложби на Исторически музей – Разлог до края на август 2023 година.

Коментари към новината

Още новини от Общество