Д-р Светлозар Пармаков -порцелановият виртуоз със специална изложба в Галерия ЕМЕ

Д-р Светлозар Пармаков -порцелановият виртуоз със специална изложба в Галерия ЕМЕ

Галерия ЕМЕ в Благоевград представи уникална изложба на порцеланови рисунки. Спокойно можем да кажем,че това е голямо събитие ,тъй като никога до сега не са показвани в региона ни рисунки от такава висока класа.

Комплиментите са заслужени, въпреки че и галеристката Еми Канайкова и авторът д-р Светлозар Пармаков са скромни и естествени хора.  

 Шансът да видим на живо Пармаков е факта,че рода му  е свързан с Пиринския край, баща му е родом от Горно Драглище, Разложко, и сърцето винаги ще остане свързано с тези географски ширини.

За изложбата той бе довел и двамата си сина, които не са наследили таланта му или както казва Пармаков-всеки си има свой свят за изява. Но синовете му трудно крият погледите на възхищение от баща им и го обгрижват така,че ти става мило и драго от такива човешки отношения.

Пармаков е наричан от изкуствоведите виртуозен рисувач на порцелан с извънредно своеобразна стилистика. В работите му орнаментът се диктува от формата, но ясно се различават елементи от християнската хералдика. Той постига въздействащ авторски орнаментален стил чрез специално разработена гравюрно - живописна техника, при която рисунката се гравира направо върху суровия порцеланов съд, без скица и проект.

След допълнително втриване на леки цветни нюанси по цялата повърхност на съда, следва изпичане при висока температура (1200°С), което го остъклява. Следващите етапи включват нанасяне на колоидни разтвори на злато, сребро, платина, на цветни акценти и повторно изпичане (800°С), с което се постига ефект на стъклопис. Използваната техника води до известно състаряване, което напомня тенденцията "нови антики", казва д- р Виолета Василчина, изкуствовед.

   Уникалната техника може да се разкаже, но рисунките и творбите му  трябва да се видят и преживеят.

Те са толкова вълшебни и ефирни,че ръката на човек инстинктивно се протяга с желанието да пипне и почувства материала.

В свят,в който всичко уж сме видели, порцелановите рисунки на Пармаков са нещо което учудва, изненадва, дава нова представа за перспективата.

И докато човек се потапя в онази крехка и чуплива красота, не може да не забележи уникалното чувство за хумор на автора.

Със смях разказва как един клиент  го попитал  -това става ли да го направиш в банята ми. И сега предупреждава- бани не правя, нито джакузита, но си мисля дали да не заровя някоя творба в земята, за да видим някой студент как ще я датира.

Той с усмивка приема коментарите на хората, които гледат творбите. И казва-от пътуванията ми в чужбина разбрах, че стилът ми е интернационален, защото всеки припознава своя етнос по някакъв си начин. В Ирландия ми казаха, че рисунките им приличат на келтски , в САЩ - на индиански, но това е разбираемо, защото орнаментиката в цял свят се преплита. За мен тя е старовизантийска, защото в основата на повечето композиции е хералдиката. Държа да подчертая, че стилът и технологията са изцяло авторски и се доразвиват непрестанно. Но за мен орнаментиката си носи духа на българското,казва Пармаков.

Питаме го как в Китай-родината на порцелана са възприели неговите рисунки, а той с една дума казва-шашнах ги!

Творбите на Пармаков са обиколи доста държави и са представлявали България и автора на едни от най-престижните културни форуми в света.

Той казва за себе си,че е щастлив човек, защото прави каквото обича. Сега се е влюбил във фотографията и често хваща апарата. Признава,че е много педантичен и обича да изпипва всичко с което се захване.

И това личи в картините му,които буквално пренасят хората в различни векове и светове,в които има много риби, морски кончета, приказни пейзажи от птици и дървета, костенурки . Иконите са новите му порцеланови рожби, светците му са обгърнати от порцеланови витражи….Но  цялата тази гравирана красота трябва да се види и почувства, а след това освен наслада ще изпитате и чувство на гордост, че един българин създава подобни шедьоври достойни и за най-изтънчения вкус.

автор-Светлана Василева,Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество