Дигитални номади ще ремонтират планинския курорт Семково, ще продават 200 апартамента за коливинг и коуъркинг

Дигитални номади ще ремонтират  планинския курорт Семково, ще продават 200 апартамента за коливинг и коуъркинг

Дигитални номади от цял свят се готвят да трансформират впечатляващия бивш хотел “Рила” в  ‘Coliving Semkovo’ - място за споделена работа и живеене в планинския курорт Семково с внушителните си размери от 16,700 кв. м. 

 Визията е бившият хотел да се превърне в сграда с 200 отделни апартамента за живеене и да предложи уникална среда за живот и работа на отдалечено място сред природата, с огромни общи пространства, които да се ползват от всички живеещи там. 

‘Coliving Semkovo’ ще донесе нов живот на позабравения курорт като предложи комбинация от място за дистанционна работа и различни активности през свободното време: зимни спортове, вело маршрути, планински преходи и много други активности във величествената Рила планина. Размерът на имота го прави подходящ за мащабни събития, големи работни групи и различни програми за стартиращи на бизнеси.

 

Един от най-вълнуващите аспекти на проекта е, че той ще бъде собственост на общността. Апартаментите ще се притежават индивидуално и всички собственици ще са част от кооперативната структура, която управлява бизнеса с общите коливинг пространства и развива дестинацията.

 

Когато собствениците не живеят в апартаментите си, те ще могат да отдават своите имоти под наем на дигитални номади, отдалечени екипи, стартиращи компании, технологични инкубатори, които могат да се възползват от това, че са на място, което съчетава непокътната природа и общност от хора със сходни интереси, предоставяйки необходимата среда за успех в бъдещето на дистанционната работа.

 

Пространството за коливинг (споделено място за живеене) ще предлага изобилие от удобства и съоръжения като зони за работа и събития, обща кухня, плувен басейн, ресторант, бар и кафене, кино, частни офиси, арт пространства и др. Ще се осъществят партньорства с хора, предоставящи услуги като йога, планински преходи, бразилско джиу джиц, както и бизнес услуги като счетоводство, правни въпроси, застраховки.

Из цяла България има много неизползвани сгради и стари хотели на места, които са изпаднали в немилост. Отдалеченото местоположение със стара сграда прави проекта финансово жизнеспособен за закупуване на голям, иначе неизползван имот и превръщането му в едно от най-вълнуващите пространства за съвместно живеене в света. България има много атрактивна данъчна система със само 10% данък върху доходите, което привлича много граждани на ЕС да преместят своето пребиваване и бизнес там. Естествената красота, богатата културна история и ниските разходи за живот я правят чудесно място за дигитални номади и дистанционни работници.

Само за по-малко от месец проектът спечели интереса на повече от 125 души, които обмислят да закупят апартамент и да станат част от възможността Coliving Semkovo. Много поддръжници вече са внесли депозит, за да придвижат проекта напред. Цените на апартаментите започват от само 15 000 евро за студио, което го прави много достъпна инвестиция и чудесен начин за оформяне бъдещето на дистанционната работа.

В своята презентация за Coliving Semkovo на неотдавнашния Bansko Nomad Fest, Матиас Цайтлер сподели мощната си визия. 

Той подчерта: “Идеята за Семково е, че сградата е толкова уникална... Ще я развием в една от невероятните дестинации за дистанционни работници и разпределени компании. За мнозина ще бъде променящо живота преживяване да бъдат част от тази общност. Да бъдеш дигитален номад не е само да прекарваш време заедно в работно пространство и да се качваш в планината и да купонясваш, но можем да изградим още по-интензивни общности, ако живеем заедно в една и съща сграда, готвиме заедно, прекарваме време заедно, ако просто сме около повече хора. Вярвам, че колкото повече време прекарваш с хората около теб, толкова по-интензивни връзки можеш да създадеш. Semkovo Coliving ще ни даде всички тези възможности. Но мисля, че това, което повечето от нас търсят, е общност - да имаме хора, които имат сходни мисли, за да разберат начина ни на живот, които имат сходни цели, които също могат да станат приятели за пътуване, да изследваме света заедно, където можем да намерим хора, които да правят бизнес заедно. Така че ключът към съживяването на място като това наистина е общността.”. 

Г-н Цайтлер също сподели: “Другото предимство е, че Семково е базирано в България, което според мен е едно от най-добрите места за дигитални номади. България има 10% подоходен данък, но освен това България има много интересна култура, провеждат се много различни фестивали, има много неща, които можем да изследваме тук… Казват, че хората, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят. Твърде ли сме луди, когато ви каним да построите с нас утопия за коливинг в отдалечено планинско място в България? Или заедно променяме света на дигитално номадство?”.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество