12 смели мъже от ПСС-Банско,Разлог и Добринище спасиха живота на туристка счупила прешлен на връх Джано

снимки ПСС-Банско
снимки ПСС-Банско

Среднощна спасителна акция  в Пирин планина приключи успешно, спасен бе живота на 54 годишна туристка, която при падане е получила счупване на гръбначен прешлен.

Жената е била част от група, която е правела преход до връх Джано на 2600 метра височина. Тя се е подхлъзнала и паднала. При търкалянето си е наранила гърба и е счупила 9-ти гръбначен прешлен.

В 17 часа е подаден сигнал за помощ в ПСС-Банско. Бързо се събира  в съботния ден отряд от 12 спасители от Банско, Добринище и Разлог,които поемат към върха и стигат там по тъмно.  

" Жената беше с травми на гърба, отнесохме я с носилка и матрак, за да се обездвижи.Близо 10 часа  продължи акцията в изключително тежък терен. Потърсихме помощта на хеликоптер, но той не можа да излети от авиобаза Крумово, заради неподходящи метрологични условия", разказа един от спасителите.

Това е наложило на ръце да свалят жената в тъмното, при много тежък и пресечен планински терен.

Жената е била адекватна, говорела е, но се е оплакала от силни болки в гърба, така че се е наложило спасителите да действат много внимателно,защото те не се знаели какво е реалното състояние на гръбначния стълб.

В 5 часа сутринта в неделя туристката е транспортирана до болницата в Разлог. От там съобщиха, че има счупване на 9-ти прешлен и се нуждае от операция. Тя ще бъде извършена в столична болница. Жената ще оздравее напълно, казаха медиците.

Акцията отново повдигна въпроса за необходимостта от медицински хеликоптер.

Според спасителите от Банско вместо 10 часа рискова ,нощна операция, ако имаш хеликоптер акцията щеше да приключи за един час.

При подобна нощна акция се рискува живота и пострадалия и на спасителите .

 автор-Пирин Нюз

Коментари към новината

Още новини от Общество