Случаят с бездомните кучета на Благоевград стигна до Европейския парламент,ще има разследване

Случаят с бездомните кучета на Благоевград стигна до Европейския парламент,ще има разследване

Случаят с ареста на двама служители от общинския приют за кучета в Благоевград, в чиято кола бяха открити две упоени животни, стигна до Европейския парламент.

„В писмо до вътрешния министър и главния прокурор на България Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните, на която съм зам. -председател, призовава за задълбочено разследване, съобщи евродепутатът Емил Радев.


„С колегите препоръчваме то да обхване и използваните ресурси за изграждане и поддръжка на приюта, особено ако финансирането е осигурено от ЕС. Настояваме да се предприемат необходимите превантивни, законодателни, административни и наказателни мерки, за да се предотвратят подобни престъпления в бъдеще. Страната ни е криминализирала жестокостта срещу гръбначни животни и e сред първите в ЕС, създали зоополиция.

Този хуманен и успешен подход беше сочен за пример в Европа. За да има резултати обаче, не е достатъчно да ковем закони. Трябва да се гарантира и ефективното им прилагане,съобщава още Радев.

Случаят стана повод кмета на Благоевград Илко Стоянов да даде две пресконференции. Той обвини полицията в политически игри и сигнализира за акцията Инспектората на МВР,както и вътрешния министър. Според него е проведена тенденциозна акция срещу служителите на приюта,за да се компрометира името му преди местните избори.

Той обясни,че двамата служители са упоили две кучета и са тръгнали към Дупница, до ветеринарен лекар, с който общината има договор за обслужване на Приюта.

По това време , по сигнал на собственик на местен сайт, полицията спира колата за проверка в района на митница Благоевград и задържа за проверка служителите, докато изясни случая.

Собственикът на сайта Иван Хамбарджийски пък разказва,че е следил в продължение на един месец движението на колата на приюта и ги е засякъл да изхвърлят упоените кучета по ливадите в района на Дупница и Кюстендилско. Според Хамбарджийски така общината „прочиства“ улиците на града от бездомни животни.

„Това е абсолютна лъжа, аз настоявам да се проверят чатовете на телефоните на Хамбарджийски и шефа на полицията,за да се види как  синхронизирано  действат двамата и какви връзки имат. Това е активно ,ченгеджийско мероприятие,в града има мрежа от зависимости и аз отказвам да участвам в тях,казва кметът. И допълва-лицето дало сигнала Хамбарджийски е съден за изнудване, издал съм заповеди за блъскане на незаконната му къща, барбекю и ограда.

Коментари към новината

Още новини от Общество